Naslovnica Društvo Hrvati ne žele u vojsku, manje od jednog kandidata za svaku slobodnu...

Hrvati ne žele u vojsku, manje od jednog kandidata za svaku slobodnu poziciju

Zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Mirko Okolić rekao je kako je u Oružanim snagama BiH u tijeku prijem 600 vojnika i da je, u prosjeku, više od 10 Srba prijavljeno za jednu poziciju, dok su Hrvati ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih.

 

Okolić je naveo da je natječaj završen, dio provjera je obavljen i sada treba vidjeti kako će biti organizirana obuka i uključivanje u postrojbe, te ukazao da sve ovisi od epidemiološke situacije.

“Kada je riječ o srpskim mjestima, prijavilo se, u prosjeku, više od 10 za jednu poziciju, kod Bošnjaka je nešto više od pet u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih”, rekao je Okolić za “Glas Srpske”.

On je naglasio da to potvrđuje ranije podatke da, od kada je Hrvatska ušla u EU, sve više vojnika hrvatske nacionalnosti odustaje od vojne službe.

“Vidjet ćemo hoće li sada, možda samo za njih, biti ponovo raspisan natječaj jer neće moći ispuniti predviđenu kvotu. Ako i na tom natječaju bude isto, moramo se suočiti sa činjenicom da ih nema dovoljno zainteresiranih za Oružane snage BiH”, ukazao je Okolić i dodao da će mjesta najvjerojatnije ostati upražnjena jer je aktima propisano da se pozicije popunjavaju na osnovu popisa iz 1991. godine, što ne bi bilo dobro narušavati.

Okolić je potvrdio da je u Oružane snage stigao određeni broj vozila, čime je donekle popravljeno stanje voznog parka, a sve je spremno i za dugo najavljivani natječaj za novu vojnu opremu.

“Na uniformama će biti nove šare, a uskoro će biti poznato i kakve. Ovo je jedan od projekata o kojem smo pričali, a postupak treba biti završen do kraja godine”, rekao je Okolić.