Naslovnica Društvo Dr. Jurica Arapović: Ljeto nije nimalo uticalo na širenje zaraze, situacija čak...

Dr. Jurica Arapović: Ljeto nije nimalo uticalo na širenje zaraze, situacija čak i gora

Jurica Arapović, specijalist infektolog sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, za N1 je kazao da je situacija sa koronavirusom u Bosni i Hercegovini izrazito zabrinjavajuća.

“Zadnjih dana, nijedan dan ne prolazi bez 300 novootkrivenih slučajeva covida. Međutim ono što još impresivnije je da na dnevnoj bazi bilježi se prosječno 10 smrtnih ishoda dnevno. Ova zadnja dva mjeseca kulminira pandemija, treće pogoršanje koje se non-stop spominje je naimpresivnije i najintenzivnije”, kazao je Arapović.

Prema njegovim riječima, okupljanja – politička, javna, rodbinska, su doprinijela širenju zaraze.

“Obzirom da imamo širenje pandemije unutar populacije, epidemiolozi nisu više u stanju pratiti sve moguće kontakte. S druge strane, mislim da ne samo da se stanovništvo ne pridržava mjera, nego se ne može ispoštovati ni ono najosnovnije, epidemiološku mjeru koja je, po meni, jedina ispravna, a to je samoizolacija”, istaknuo je.

Arapović tvrdi da je ljeto prihvatljivije za bilo koju epidemiju.

“Epidemije ljeti nisu tako izražene, osim onih koji se prenose feko-oralnim putem, a ovaj virus se prenosi kapljičnim putem i vidite da ljeto nije nimalo utjecalo na širenje zaraze. Čak možemo reći da imamo puno gore stanje nego prije dva-tri mjeseca, doduše, tada su bile restriktivne mjere prisutne”, kazao je Jurica Arapović.