Naslovnica Zanimljivosti NIKŠIĆ BIJESAN ZBOG MILANOVIĆA: “Ovo je šamar državi Bosni i Hercegovini”

NIKŠIĆ BIJESAN ZBOG MILANOVIĆA: “Ovo je šamar državi Bosni i Hercegovini”

Vijest o odluci predsjednika Zorana Milanovića da će na 25. godišnjicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske, naišla je na brojne reakcije u javnosti. Reagirao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Mislio sam kako to nije istina te da će Zoran Milanović preispitati takvu mogućnost. Vjerovao sam kako će imati u vidu da bi odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavljalo ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini.

Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihivoj etničkoj pripadnosti.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je opredijeljena i predana cilju uspostave države Bosne i Hercegovine u kojoj će svaki život i svaka žrtva vrijediti jednako, u kojoj će prava žrtava biti svetinja koja je iznad svake ideologije i pripadnosti.

Mislio sam kako Zoran Milanović i SDP-e Republike Hrvatske njeguju iste principe i ideale zbog čega smo u izbornom procesu osigurali promatrače koji su sprječavali krađu na biračkim mjestima i bili izloženi prijetnjama, napadima i poniženjima od sljedbenika ideologije kojoj se sada pokušava dodvoriti predsjednik Milanović.

Uostalom na tome su nam se iz njegovog stožera i on sam zahvalili i u izbornoj noći i nakon toga. Zato je najmanje što sam očekivao da će Zoran Milanović odbiti koncept po kojem je nagrađivanje osobe koja je suučesnik u zločinu ubijanja desetina i mučenja i zlostavljanja stotina zarobljenika prihvatljiv, jer se radi o navodnim ‘svojim’ zločincima i ‘tuđim’ žrtvama.

Ovakvim postupkom on se pokazao kao netko tko pokušava koketirati s nacionalizmom i da pokaže kako je “hrabriji” od svoje prethodnice koja nije imala “hrabrosti” odlikovati vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, nije prvi put da ostanemo razočarani postupkom onih koji se u kampanji predstavljaju žestokim protivnikom HDZ-a i njihove politike, a odmah nakon toga zaigraju na njihovom terenu pokušavajući biti veći “tuđmanisti od HDZ-a”.

Takvi postupci na kraju budu osuđeni na propast, a oni koji to rade pa makar bio i predsjednik Milanović samo blijeda kopija HDZ. Uostalom, prvi koji će ga zbog toga osuditi čim ovo prođe, bit će oni koji mu sada plješću i kojima se pokušava dodvoriti. Moram priznati da će to biti zasluženo. Do tada druže Zorane smrt fašizmu, sloboda narodu – navodi se u reakciji Nermina Nikšića.