Naslovnica Društvo Njemačka i Francuska demonstrativno napustile pregovore o WHO-u zbog SAD-a

Njemačka i Francuska demonstrativno napustile pregovore o WHO-u zbog SAD-a

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) frustrirane pokušajima SAD-a da vodi pregovore iako je odlučio napustiti tu organizaciju, kazali su dužnosnici.

 

Njihov potez udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu jer se Washington, koji trenutačno predsjeda skupinom G7, nadao da će u rujnu objaviti zajednički plan za obuhvatnu reformu WHO-a, dva mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora.

SAD je WHO u srpnju obavijestio da će ga napustiti za godinu dana nakon što ga je Trump optužio da je previše blizak s Kinom i da loše upravlja pandemijom koronavirusa. WHO sve optužbe odbacuje.

Europske vlade također kritiziraju WHO, ali ne idu toliko daleko kao Washington.

“Nitko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila WHO”, rekao je visoki europski dužnosnik koji sudjeluje u pregovorima.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, glasnogovornici vlada Njemačke, Francuske, Britanije i Italije nisu imali komentara,prenosi Hina.

No francusko ministarstvo zdravlja je kazalo: “SAD ne bi smio biti predvodnik u reformi WHO-a nakon što je objavio da namjerava napustiti tu organizaciju.”

Na pitanje o stajalištu Francuske i Njemačke, visoki dužnosnik Trumpove administracije rekao je: “Sve članice skupine G7 eksplicitno su podržale bit ideja za reformu WHO-a.”

“Međutim, za žaljenje je da su Njemačka i Francuska u konačnici izabrale da se neće pridružiti skupini u prihvaćanju plana”, rekao je.

 

 

Hercegovački portal