Naslovnica Crkva Široki Brijeg: Slavljena sveta misa na Orovniku, župa Mostarski Gradac

Široki Brijeg: Slavljena sveta misa na Orovniku, župa Mostarski Gradac

Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi i koja je zavapila: „Gospe moja da mi je malo vode?“ Čula je odgovor: „Razgrni pijesak i naći ćeš vodu.“

 

Tradicionalno se svake godine, nedjelju iza Velike Gospe, služi sveta misa na Orovniku. Tim povodom, donosimo nekoliko riječi o tom svetištu.

Orovnik je najstarije Gospino svetište u Hercegovini. Spominje se u Rimskim spisima davne 1671. god.

Dolaskom fratara u Hercegovinu (kraj 13. i početkom 14. stoljeća), vjerski se život u potpunosti promijenio. Premda su fratri bili putujući propovjednici (misionari), stvarali su vjerska središta i uporišta.

Danas je na najsterijem Gospinom svetištu u Hercegovini na Orovniku u Donjem Gracu  slavljena sveta misa. Misa se na Orovniku slavi još od turskog vremena a prvi put se spominje u Vatikanskim spisima 1671. godine kao Gospino svetište.

Prema narodnoj predaji tu se Gospa ukazala jednoj sirotoj ženi koja je skapavala od žeđi i koja je zavapila: „Gospe moja da mi je malo vode?“ Čula je odgovor: „Razgrni pijesak i naći ćeš vodu.“ Kada je to učinila voda je potekla i teče do današnjeg dana. Tako je i nastalo svetište na kojem je izgrađena kapelica i postavljen natpis: „Putniče, zaustavi se i pozdravi Gospu“.

Na blagdan Velike Gospe od tada se slavila sveta misa do izgradnje crkve na Širokom Brijegu 1905. godine gdje je svetište kasnije i premješteno. Od tada sveta misa na Orovniku se slavi prve nedjelje iza Velike Gospe. Samo vrelo je uredio Higijenski zavod iz Splita 1931. godine koje krasi pet cijevi ili “rore” kako ih nazivaju ovdašnji žitelji.

Današnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Bonafacija Barbarić, uz koncelebraciju fra Mile Vlašića i fra Luke Marića.

Nakon svete mise veliki broj vjernika druženje je nastavilo u razgovoru, pjesmi i lijepoj atmosferi.

S nama na OrovnikuNedjelja po Velikoj Gospi

Posted by Hercegovački portal on Nedjelja, 16. August 2020.

Hercegovački portal