Naslovnica Zanimljivosti Pet savjeta kako zaspati po ljetnoj vrućini

Pet savjeta kako zaspati po ljetnoj vrućini

Ljeto je tu i temperature su svakim danom sve više, a svi će se složiti da nema ništa gore od neprospavane noći kad se temperature ne spuštaju ispod 30 stupnjeva.

 

Ljetna sparina i vrućina ne da vam zaspati? Okrećete se s jednog boka na drugi, s leđa na trbuh u potrazi za hladnim komadićem plahte? Mnogi će osjetiti posljedice nemirnog sna zbog vrućine dan poslije u obliku umora, pospanosti, iscrpljenosti i problema s koncentracijom.

Ljetna nesanica je posljedica načina na koji naše tijelo reagira na temperaturu po noći, za vrijeme uobičajenog ciklusa spavanja. Tijekom dana temperatura tijela je relativno visoka i pod utjecajem je prirodnog hormonalnog ciklusa. S druge strane, ona se noću spušta i najniža je dok spavamo. U sparnim i vrućim ljetnim noćima dolazi do problema jer se naše tijelo ne može dovoljno ohladiti zbog topline koje je nakupilo tijekom dana, zbog čega se ne možemo opustiti, umiriti i zaspati. S obzirom na to da temperatura ne opada, naš mozak ne dobiva signal da je vrijeme počinka i ometa prirodni bioritam.

Dobro su poznate blagodati kvalitetnog sna za zdravlje, ali i imunitet.

Odrasle bi osobe u dobi od 26 do 64 godine trebale imati od 7 do 9 sati sna, pokazalo je jedna ranija studija.

Istraživanja su pokazala da je idealna temperatura u spavaćoj sobi oko 17 stupnjeva pa dobro se naspavati ljeti za mnoge postaje nemoguća misija.

Stoga smo se prisjetili pet korisnih savjeta za sve one koji muku muče sa snom za vrelih ljetnih noći:

1. Ne zatvarajte vrata spavaće sobe

Da biste osigurali protok zraka, morate držati prozor i vrata otvorenima kako bi zrak mogao cirkulirati. Ako možeš; otvorite još jedan prozor izvan svoje spavaće sobe (možda u kupaonici ili hodniku) kako biste potaknuli povjetarac. Samo provjerite otvorite li vrata svoje spavaće sobe kako biste spriječili da se zalupiše.

2. Promijenite položaj u kojem spavate

Ako se tijekom noći probudite zbog vrućine i ne možete ponovno utonuti u san, predlažemo da promijenite položaje u kojem spavate. Zarotirajte se i promijenite poziciju, možda budete ugodno iznenađeni promjenom protoka zraka pa se uspijete konačno naspavati. Isprobajte različite jastuke ili plahte, a naravno izbjegavajte predebele pokrivače.

3. Izbjegavajte pregledavati e-mailove

Tehnologija nam je dom pretvorila u ured, no stručnjaci ističu kako prije spavanja nikako ne smijemo provjeravati mailove ili odlaziti sa smartphoneom ili tabletom na počinak.

Pregledavanje poslovne korespodencije itekako nas može uznemiriti prije spavanja, a osim toga psiholozi upozoravaju da prije odlaska u krevet, trebamo se držati podalje od svih ‘ekrana’. Radije pročitajte nekoliko stranica knjige koju držite na noćnom ormariću ili poslušajte ulomak iz audio knjige – to je ujedno i znak vašem tijelu da ste spremni za spavanje.

4. Trik s vlažnim ručnikom

Ako nemate klimatizacijski uređaj, isprobajte trik s vlažnim ručnikom koji trebate postaviti ispred otvorenog prozora ili čak ispred ventilatora. Na taj će način zrak koji prolazi kroz ručnik skupljati vlagu i širiti ga po sobi.

5. Riješite se posteljine od umjetnih materijala

Umjetna i svepristutna tkanina poliester ima tendenciju zadržavanja topline te je otporna na vlagu, što znači da ako se znojite, vlaga ostaje na vašoj koži i stvara nimalo privlačan ljepljivi efekt. Umjesto poliestera, uvijek birajte prirodne tkanine pomuk pamuka ili lana – vaša koža će vam biti itekako zahvalna.