Naslovnica Društvo Mi živimo u Hercegovini i nikakav politički spin to neće promijeniti

Mi živimo u Hercegovini i nikakav politički spin to neće promijeniti

Prije nekoliko dana upali su mi u oči tekstovi iz bošnjačkih medija o sastanku probosanskih stranaka u Mostaru.

 

Danas netko mlađi možda može te naslove i progutati jer je u ovoj državi sve moguće, ali nije mi jasno da se ovakva ubleha može prodati onima koji su rođeni ovdje prije ovoga nesretnoga rata.

Jedan od tih sam i ja, te sam se rodio i odrastao u tom prijeratnom Mostaru koga su neki smatrali bastionom “bratstva i jedinstva”, a rat nam je pokazao o kakvoj se prevari radilo. Živjeli smo u takvom sustavu koji nam je mozak punio glupostima o tekovinama revolucije, ali i tu vremena u najmanju ruku kada bi nas iz Mostara, bez obzira na vjeru i naciju, netko nazvao bosancima mi bi se u najmanju ruku uvrijedili.

Nismo dali svoj hercegovački identitet i bili smo ponosni na njega svi skupa. Bosnu ovdje nitko nije doživljavao kao svoju, i to će priznati svaki žitelj Mostara i Hercegovine.

Zbog toga u najmanju ruku mi je čudno ovo da se piše o probosanskim strankama u Mostaru. Ne smijem ni pomisliti što bi se dogodilo da se u Sarajevu dogodio skup prohercegovačkih stranaka???

Kako je ovdje ipak riječ o političkom predizbornom spinu očekivao sam bilo kakvu reakciju od bilo koje političke opcije ili bar pojedinca da se ogradi od ovakvih naziva političkih skupova u Mostaru.

I laiku je jasno da se ovdje ne radi ni o kakvim probosanskim  nego o čisto probošnjačkim političkim strankama koje svoje moguće koaliranje nastoje zapakirati u neki ljepši celofan od onoga u koji je već zamotan.

Za kraj gospodo Hercegovina nikada neće nestati. Ona je tu ponosna i prkosna kao što je bila kroz svoju dugu povijest. Preživjela je Hercegovina mnoge režime, pa će preživjeti i ove izbore koji su doveli do ovoga o čemu pišem.

Da se razumijemo ovim se ne negira Bosna, ona je tu odmah čim pređemo Ivan planinu, a ova zemlja se zove Bosna i Hercegovina, i tu Hercegovina nije nikakav privjesak već sastavni dio države.

 

Piše Petar Zrinski

 

 

 

Hercegovački portal