Naslovnica Društvo Dugih 7 godina bez Taika! Sutra sveta misa na Jarunu u Zagrebu

Dugih 7 godina bez Taika! Sutra sveta misa na Jarunu u Zagrebu

Sutra će se u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu održati sveta misa zadušnica za hrvatskog uznika Zvonka Bušića Taika, s početkom u 19.00 sati.

 

Taik je rođen 23. siječnja 1946. godine u Gorici, općina Grude, a postao je jedan od najvećih boraca za slobodu potlačenog hrvatskog naroda u bivšoj Jugoslaviji. U zatvoru je bio 11.639 dana nakon što je oteo zrakoplov sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga da svijet upozori na nepravdu prema Hrvatima u Jugoslaviji. Također, ostavio je i bombu u pretincu newyorške podzemne željeznice 21. srpnja 1977. objasnivši policajcima kako će je deaktivirati. Tom prilikom je jedan policajac smrtno stradao.

U zapisniku sa suđenja stoji kako gospodin Bušić “nije terorist i kriminalac” i da su njegove akcije, iako pogrešno vođene, bile motivirane plemenitim idealima tj. hrvatskom neovisnošću. Sudac je tom prigodom izjavio da je povreda drugih osoba bila potpuno nenamjerna, te zatražio da se gospodin Bušić pusti na uvjetnu slobodu nakon izdržane kazne u trajanju od deset godina. Međutim, rigorozni američki zakoni i snažan utjecaj jugloslavenske politike zadržali su ga u pritvoru desetljećima.

Zvonko Bušić pomilovan je početkom srpnja 2008. godine nakon 32 godine zatvora i premješten iz zatvora Terre Haute pod nadležnost Imigracijske i carinske službe radi deportacije u Hrvatsku, bez prava na povratak u Sjedinjene Države. U Zagreb je stigao 24. srpnja 2008. godine u pratnji američkih agenata. Zvonko Bušić se u Hrvatsku vratio 24. srpnja 2008. godine, a u Zračnoj Luci Zagreb je dočekan kao domoljub. Bušiću su u zračnoj luci dobrodošlicu došli poželjeti političari Dražen Budiša i Anto Kovačević, pjevač Marko Perković Thompson te nekoliko stotina građana. Nekoliko dana kasnije, Bušiću je priređen i veliki doček u Imotskom i rodnoj Gorici u susjednoj BiH.

Razočaran svojim narodom i kakav je on postao odlučio je sebi oduzeti život 1. rujna 2013. godine. Pokopan je u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj, a dan sprovoda, 4. rujna 2013., proglašen je Danom žalosti u općini Jasenice.

Godine 2014. objavljena je Bušićeva memoarska knjiga Zdravo oko – sjećanja koju je dovršila i priredila njegova supruga Julienne Bušić. Izdanje na engleskome jeziku All Visible Things: Memoirs (CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016.) objavljeno je u kolovozu 2016. godine.

O pozadini akcije koje su poduzeli on, supruga Julienne, i još trojica Hrvata – Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić, što su time željeli postići, zašto su se upustili u tako drastičnu akciju, kako su se nosili s dugogodišnjim kaznama i životom u najtežim američkim zatvorima, ali i o tome koja je tajna ljubavi Zvonka i Julienne kad su tijekom 32 godine potpune fizičke razdvojenosti ostali odani jedan drugome, dokumentarni je film Ljubavnici i luđaci (2012.) snimila Ljiljana Bunjevac Filipović, čija je redateljica i scenaristica.

 

 

 

Grude.com