Naslovnica Zanimljivosti BiH je u banani: Migrante ni njihove države ne žele natrag, a...

BiH je u banani: Migrante ni njihove države ne žele natrag, a naprijed ne mogu

BiH ilegalne migrante iz Afganistana i Pakistana može da vrati nazad samo ako oni sami pristanu na to, dok ove zemlje ne žele da sudjeluju u prihvatu svojih građana mimo njihove volje.

 

Ovaj šokantan podatak nalazi se u odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH na pitanje poslanika DNS u PS BiH, Nenada Nešića, o migrantskoj krizi.

On je, između ostalog, pitao za koliko migranata nije poznat identitet jer ne posjeduju nikakve osobne dokumente, iz kojih država dolaze, te sa kojim se problemima suočava BiH u utvrđivanju njihovog identiteta i pokušaja povratka u matične zemlje.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U odgovoru se posebno ističu opstrukcije Afganistana i Pakistana, zemalja iz kojih dolazi najviše migranata u BiH – 26,9 odsto, odnosno 26,3 posto od ukupno 6.641 migranta koliko ih je evidentirala Služba za poslove sa strancima BiH u prvoj polovici 2020.

Naime, od strane nadležnih organa u Afganistanu, Služba je informirana da nemaju kompjuteriziranu bazu podataka svojih državljana kako bi mogli da utvrde njihov identitet, a na osnovu dostavljenog otiska prsta mogu da prepoznaju samo one koji se nalaze u bazi podataka nakon učinjenog kaznenog djela.

– Prema informacijama predstavnika Veleposlanstva Afganistana u Sofiji, uvjet za prihvat njihovih državljana i izdavanje putnog lista je njihova dobrovoljnost za povratak u matičnu zemlju. Kako ističu u ovom veleposlanstvu, s obzirom da BiH nije članica EU, realizacija povratka prisilnim putem nije moguća – citira stav Afganistana ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Kada su u pitanju državljani Pakistana, Služba za poslove sa strancima je došla do podataka da je pakistanski parlament razmatrao mogućnost pomoći njihovim državljanima koji borave u privremenim prihvatnim centrima u BiH.

– Veleposlanstvo Pakistana u BiH za svoje državljane koji izraze dobrovoljnost za povratak nakon utvrđenog identiteta izdaje putni list, dok za državljane koji ne izraze dobrovoljnost, država Pakistan nije spremna sarađivati u postupku utvrđivanja identiteta i povratka u matičnu zemlju – navodi se u odgovoru.

Drugim riječima, od ljudi koji su prošli tisuće kilometara i stigli skoro do kraja očekuje se da odjednom odustanu od cilja i pristanu da se vrate u zemlje odakle su došli!? Sudeći po ponašanju migranata, njima ne pada na pamet ni da se osvrću, a kamo li da se dobrovoljno vraćaju na istok.

Kada je riječ o Alžiru, njihovom veleposlanstvu u Rimu BiH dostavlja biometrijske podatke, ali proces identifikacije traje mjesecima. Isto veleposlanstvo za one koji žele da se vrate u domovinu traži unaprijed kupovinu karte, kako bi izdali putni list samo na taj datum. U slučaju otkazivanja ili promjene termina leta, putni list postaje nevažeći, a samim tim i karta propada.

– Za udaljenje koje je trebalo organizirati prisilno, jednostavno ne dobije odgovor, ili odgovori nisu blagovremeno dostavljeni – navodi se u odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH.

Nešić kaže da očekuje da se hitno zakaže plenarna sjednica oba doma PS BiH na kojoj bi se razmatralo pitanje migrantske krize.

– Ministarstvo sigurnosti nije spremno i ne želi da se suoči s problemom migranata, što proizilazi iz ministrovih izjava, i zato ovo pitanje hitno mora razmotriti parlament. To se vidi iz podatka da je za prvih šest mjeseci u ovoj godini u BiH ušao 6.641 migrant i da ih je u BiH, prema procjenama Službe za poslove sa strancima, trenutačno između sedam i osam tisuća, što jasno govori da ulaze i ne odlaze. Njihov smještaj i boravak ovu državu financijski koštaju, a da ne govorimo o ugroženoj sigurnosti. Nisu oni turisti koji ovdje troše, nego osobe koje su nama na grbači – kaže Nešić.

„EU uvoznik problema“

U odgovoru na Nešićevo pitanje navodi se da je namjeru za azil iskazalo 6.207 osoba, dok je njih 162 i podnijelo zahtjev za azil.

– Pri tome je, prema odgovoru koji sam dobio, nemoguće utvrditi identitet osoba iz Afganistana, Alžira i Pakistana, a ministru Cikotiću je do pošalica. Potencijalno sigurnosno rizična i opasne oosbe nam defiliraju kroz zemlju, a ministar govori o kupovini kifli! To što ovdje mogu da naprave teroristički akt, nije mu izgleda bitno. Smatram da hitno treba tražiti od EU da se uključi u rješavanje i humanitarnog i sigurnost gledišta, jer migranti nam i dolaze preko Grčke i Bugarske, europskih država. Dakle, ovaj problem nam uvozi EU, pa treba i da ga riješi – zaključuje Nešić,prenosi Ljubuški Iks Portal.

 

 

Hercegovački portal