Naslovnica Zanimljivosti Ljubuški se obvezao da neće izdati dozvolu za izgradnju brane ili hidroelektrane

Ljubuški se obvezao da neće izdati dozvolu za izgradnju brane ili hidroelektrane

Deklaraciju “Općine bez brana” u četvrtak je potpisao i vršitelj dužnosti gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić obvezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na području te općine bez konzultacija s građanima.

Grad Ljubuški prva je jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH potpisnica Deklaracije Općine bez brana i treća u BiH, izvijestili su iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Potpisivanje Deklaracije je još jedan korak u tom smjeru da mi kao lokalna zajednica nismo spremni žrtvovati naš Trebižat i budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovo radi interesa privatnih investitora, uz dužno poštovanje svim investitorima koji su dobronamjerni i koji brinu o održivom razvoju, izjavio je Markotić.

Naglasio je koliki je značaj rijeke Trebižat za Grad Ljubuški i susjedstvo, poručivši kako će Ljubušaci uvijek biti u njezinoj zaštiti.

Trebižat je vena našeg zavičaja, mi smo svi odgojeni na toj rijeci i ne smije biti kalkulacija ili kompromisa kada se radi o zaštiti Trebižata. Mislim da Ljubuški kao grad, između ostalog, svoj razvoj, uz gospodarstvo, mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu s gradnjom mini hidrocentrala na rijeci Trebižat, poručio je Markotić, dodavši kako su potpisom ove deklaracije čelnici Grada Ljubuškog htjeli još jednom jasno iskazati svoj stav koji je i u proteklom razdoblju bio isti.

Potpisivanju Deklaracije Općine bez brana nazočili su koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH Dragana Skenderija, potpredsjednik Centra za životnu sredinu Viktor Bjelić, predsjednik Gradskog vijeća Ljubuškog Tihomir Kvesić, predsjednik Udruge športskih ribolovaca Kravica Ljubuški Krešo Paradžik, član športsko Roniteljskog ekološkog kluba Vidra Ljubuški Tomislav Miličević te Stanko Zlopaša i Stanislava Borovac iz Udruge Tajna prirode iz Čapljine.

Koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH Dragana Skenderija pozdravila je pridruživanje ovog grada Deklaraciji i istaknula da je podrška nadležnih ključna u borbi za očuvanje rijeka BiH.

Za sve čuvare rijeka i mještane lokalnih zajednica koji ustaju protiv štetnih projekata malih hidroelektrana je ohrabrujuće kada dobiju podršku od strane nadležnih u svojim općinama. Grad Ljubuški dao je svoj glas za očuvanje vrijednih riječnih resursa na ovom području. Mi pozdravljamo ovu odluku i nadamo se da će Deklaraciju potpisati i druge općine u BiH, kazala je Dragana Skenderija.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu, organizacije koja je jedan od osnivača Koalicije za zaštitu rijeka BiH, podsjetio je da je u BiH trenutno planirano preko 440 malih hidroelektrana.

Time bi svi vodotoci bili narušeni, a ukupna proizvodnja električne energije iz svih tih objekata zajedno bi bila minorna, odnosno manja od 3 posto od ukupne proizvodnje električne energije koju danas BiH ostvaruje, ističe Bjelić.

Deklaracija Općine bez brana dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu i Programa za promociju tranzicije Češke Republike. Zasnovana je na Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu uz financiranje Europske unije. Deklaraciju su do sada potpisale općine Sokolac i Istočno Novo Sarajevo, a i sve ostale općine u BiH imaju mogućnost da se pridruže ovoj inicijativi, stoji u priopćenju,prenosi Jabuka Tv.

 

 

 

Hercegovači portal