Naslovnica Društvo Pitali smo poznate Hercegovke hoće li se cijepiti protiv koronavirusa

Pitali smo poznate Hercegovke hoće li se cijepiti protiv koronavirusa

Sasvim je sigurno da je cjepivo protiv korona virusa najaktualnija tema u društvu, te smo stoga uputili dva pitanja našim poznatim Hercegovkama na tu temu.

Hoćete li se cijepiti?
Smatrate li da bi cjepivo trebalo biti obavezno?

Nada Dalipagić

NADA DALIPAGIĆ -odvjetnica iz Mostara

Cijepiit ću se svakako, a predložit ću svim članovima moje obitelji da to učine. Vidjeli smo kako je korona opaka i razorna i tu za mene nema dileme. Vjerujem nauci i vjerujem da će cjepivo cijelom svijetu donijeti olakšanje i mogućnost da se vratimo normalnom životu. Što se tiče pitanja da li cjepivo treba biti obvezno za sve, mislim da to mora biti pitanje osobnog odabira.

Snježana BrkićSnježana Brkić

SNJEŽANA BRKIĆprofesorica razredne nastave iz Mostara

Trebamo voditi brigu o svom zdravlju. Pravilnom prehranom, uzimanjem vitamina C i vitamina D, tjelovježbom i kretanjem, pa čak i pozitivnim razmišljanjem, u kojem nema mjesta za strah od pandemije bolesti COVID 19. Činjenica da se zbog cjepiva u našem organizmu stvaraju antitijela, ne jamči istovremeno i da ste sigurni od bolesti. Radije bih preskočila cijepljenje u prvom valu i cjepivo bi, ako mogu birati, primila tek nakon što ono bude dokazano učinkovito.

Milica Pehar

MILICA PEHAR -profesorica i zastupnica u Skupštini HNŽ iz Čapljine

-Sačekat ću dok se bude više znalo o djelovanju i mogućim negativnim posljedicama kako bih donijela konačnu odluku. Ne mislim da cjepivo treba biti obvezno.

Marija Pinjuh

MARIJA PINJUH -farmaceutski tehničar iz Širokog Brijega

-Pošto sam preboljela Covid-19 trenutno nisam u opasnosti od reinfekcije. Bogu hvala prošlo je s blažom kliničkom slikom.
Uvijek sam za cijepljenje protiv zaraznih bolesti. Po mom mišljenju (koje ne mora biti ispravno) uvela bih obavezu cijepljenja osobama koje su u rizičnim skupinama radi njihove zaštite. Cijenim nauku i vjerujem znanstvenicima. Ne vjerujem da će nas netko “čipirati” pa “isključiti”. Na kraju, živimo u digitalnom dobu i sve nam je čipirano, od bankovnih kartica, smartfona, televizora, laptopa. Cijenim struku i nauku jer su već učinili jako puno za svijet.

Danijela LuburićDanijela Luburić

DANIJELA LUBURIĆ -spisateljica iz Čitluka

– Hoću ako bude dokazano kako je cjepivo 100% “ispravno”, jer ni prijašnja cjepiva nisu mi naškodila nego pomogla. Za sada još uvijek ne, ali nadam se kako će primanje cjepiva ili odbijanje istoga ostati na izbor svima nama. Što se tiče rizičnih skupina, njima bih ga zasigurno preporučila ako će im pomoći da im život bude manje ugrožen.

Nikolina Pandža

NIKOLINA PANDŽA-trenerica i sportska djelatnica iz Mostara

Da namjeravam se cijepiti. Pogotovo ako se cijepivo pokaže uspješno u svijetu.
Ne, ne smatram da treba biti obvezno. Treba pustiti ljude da sami odlučuju o svom životu. Ali mi je zanimljivo kako su oni koji su najčešće protiv cijepljenja upravo osobe koje su u djetinjstvu primale razne vrste cijepiva protiv opasnih bolesti kao što je korona.

Zdrinka Vasilj

ZDRINKA VASILJ -novinarka i urednica Maria Vision tv iz Međugorja

Neću se cijepiti. Cjepivo ne treba biti obavezno.

Marija Lovrić

MARIJA LOVRIĆ dipl.ekonomista i zastupnica u Skupštini ZHŽ iz Širokog Brijega

Budući da nisam osoba iz struke ne mogu sa stručne strane obrazložiti, ali je moj stav generalno da se trebaju dobiti sve detaljne informacije o cjepivu, te očekujem od relevantnih stručnjaka iz područja imunologije, infektologije, mikrobiologije i epidemiologije da daju sve potrebne informacije o djelovanju cjepiva, kao i mogućim nuspojavama i kontraindikacijama, kao i o sastavu navedenog cjepiva, te će to, po mom mišljenju, uvelike olakšati odluku o cijepljenju. Nisam za “nametnute” stvari, jer nikad ne donesu rezultat, naprotiv stvore otpor. Primjerice mi se uvijek vodimo članicama EU, jedna Njemačka neće uvesti obvezno cijepljenje, pa ni nama u Bosni i Hercegovini ne bi trebalo biti nametnuto. Neka ranije navedeni stručnjaci daju sve informacije o cjepivu, samim tim smatram da će se uvelike olakšati odluka cijepiti se ili ne cijepiti se.

Anika Obradović

ANIKA OBRADOVIĆ medicinska sestra iz Neuma

Da budem iskrena, osobno ne bih još i bojim se nus pojava. Još je to nekako u fazi ispitivanja. Jedino,ako to budemo morali zakonski mi medicinski djelatnici.

Daniela Škegro

DANIELA ŠKEGRO-kolumnistica, kantautorica i književnica iz Mostara

-NE ,jedno veliko ne cjepivu koje se najavljuje. Mišljenja sam da ne postoji nikakva mogućnost da je cjepivo učinkovito, naprotiv.
Razlog tome je što postoji napr.virus HIV-a koji je prisutan preko 30 god.a još za njega ne postoji cjepivo ,pa kako onda može biti cjepivo “spremno” za nešto za što se ni znanstvenici nisu usuglasili po pitanju jačine same bolesti, pa je onda smiješno pričati o učinkovitom cjepivu.
Cijepljene u svakom slučaju bi moralo biti stvar izbora ,a ne prisile i obveze.

 

 

 

 

HERCEGOVINA.in