Naslovnica Zanimljivosti Rusija smanjila isporuku plina BiH: Zahvalimo dvojici bošnjačkih cirkusanata

Rusija smanjila isporuku plina BiH: Zahvalimo dvojici bošnjačkih cirkusanata

Ruski “Gazprom” obavijestio je danas Upravu BH Gasa da je smanjio isporuku plina BiH za 50 posto.

 

U 15:00 sati popodne je potvrđena količina koju je Bosna i Hercegovina tražila, međutim kasnije je BH-Gasu došla obavijest od Gazproma o količini koja je odobrena, a umanjena za 50 posto.

U dokumentima koji su u posjedu Klix.ba, u odnosu na 526.350 traženih kWh, Rusi su odobrili isporuku 276.350 kWh plina.

Obaviještenje Gazproma o isporuci plina

Draganić je kazao da trenutno provjeravaju razloge umanjene isporuke plina, Rusi su javili da su u pitanju tehnički razlozi.

Interesantno je da su, kako nam kaže izvor iz Vlade FBiH, Poljska, Mađarska i još nekoliko zemalja na istom plinovodu kao i Bosna i Hercegovina, ali da njima nije smanjena tražena količina plina. Stoga se postavlja pitanje otkud tehnički problemi samo za BiH.

Simptomatično je da odobranje dvostruko manje količine plina Bosni i Hercegovini od ruske kompanije dolazi nakon što su dva člana Predsjedništva BiH odbili da se sastanu sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Za sada su razlozi navodno tehničke prirode, no nije isključeno da je riječ o političkoj pozadini.

Podsjećamo, šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov boravio je prije dva dana u posjeti BiH. On se najprije sastao s članovima rukovodstva RS u Istočnom Sarajevu, a zatim s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BIH u zgradi ove institucije.

No susret s Lavrovom, odbili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.