Naslovnica Crkva Je li vrijeme da se Palić odrekne Perićeve ostavštine?

Je li vrijeme da se Palić odrekne Perićeve ostavštine?

Biskup Petar Palić pozvao je građane Mostara na izbore kako bi Mostar ostao stolni hrvatski grad, što on u načelu i je kao sjedište hrvatskih institucija u BiH.

 

I nije ovo politički osvrt na Petrove riječi, nego iznosimo činjenicu da novi biskup u Hercegovini dobro razumije politička zbivanja u ovoj zemlji i da se za njih pripremao jer ovo nije normalna zemlja u kojoj je potrebno razumijevati samo jedan segment društva, a svaki drugi ignorirati. I zato je Palić dobar na početku svog mandata. Međutim, treba ići dalje.

Naredno vrijeme će pokazati koliko je biskup Petar Palić spreman razumjeti i crkvena pitanja u svojoj biskupiji koja izuzetno dobro poznaje. Dolaskom u Međugorje, pokazao je koliko mu je važan svaki vjernik. Iako je Međugorje pod posebnom upravom Svete Stolice, ono je i dalje na području Mostarsko-duvanjske biskupije. Drugi test će biti ‘hercegovački slučaj’, ali kako stvari stoje biskup Petar Palić će se morati odreći ostavštine Ratka Perića, te ljudi mržnje i “rata”, kao što je jedan njegov pomoćnik s područja općine Grude koji sada prikuplja poene s ciljem što većeg približavanja novom biskupu koji ga, za razliku od svog prethodnika, ne vodi na svaki sastanak, a što ovaj priželjkuje. Tako vjernicima koji traže potvrdu uvaljuje dokument kojim se moraju odreći fratara iz spornih župa hercegovačkog slučaja, ako žele dobiti potvrdu za neki čin. Bijeda i jad nekog tko sebe zove svećenikom, a tko se obilato plaši gubitka moći nakon odlaska ranijeg biskupa kojeg je hranio svojom mržnjom i puno puta u sjeni bio višestruko gori od njega. Većinom se sve pripisivalo Ratku Periću, a bilo je itekako gorih oko njega.

Zna i taj svećenik da je ‘hercegovački slučaj’ nastao kao plod laži jer Dekretu Romanis pontificibus lažno se temelji na dogovoru biskupa, naroda i franjevaca, a prava je istina da se nitko s nikim nije dogovorio kako je predstavljeno, nego su započeti razgovori u kojima su hercegovačka strana i hrabri fratri toga vremena tražili da franjevci ostanu u Grudama, Čapljini, Mostaru, Širokom Brijegu, Čitluku… odnosno u župama iz tih općina i gradova. Međutim, svjestan je moći u tim župama da je spreman i surađivati s lažima tog dokumenta da bi ih osvojio.

Biskup Petar Palić treba svakog vjernika. Mudrosti sigurno ima da je toga i sam svjestan. Osobito je važan svaki vjernik u BiH. Sigurno je i spominjući Mostar htio motivirati žitelje ovog napaćenog grada da iziđu na izbore i ne dopuste njegov gubitak jer ako Mostar padne i hrvatski narod u BiH polako će početi padati pod “građansku”, u prijevodu velikobošnjačku čizmu. A ako se to dogodi bit će svjestan da je u tome itekako pomogla i ranija administracija mostarske biskupije koja se odricala vjernika Cima, Ilića, Bune… a i danas ta administracija iz sjene želi vući konce.

Ako Hrvati ostanu na vlasti u Mostaru, onda treba vjerovati i poticati biskupa Palića da krene u proces ujedinjenja vjernika jer, uz dužno poštovanje politici, prvi čovjek Crkve u Hercegovini važniji je za vjernike od bilo koga. Od njega će ovisiti i budućnost hrvatskog naroda u BiH.

 

 

 

Grude.com