Naslovnica Društvo Velika Britanija je izolirana: Cijelu situaciju komentirali su i Hrvati koji tamo...

Velika Britanija je izolirana: Cijelu situaciju komentirali su i Hrvati koji tamo žive i rade

Brojne europske zemlje privremeno su zabranile i otkazale sve letove iz i u Veliku Britaniju, pa se pojavio strah od nestašice hrane i lijekova.

 

Zabrinjavajuće stanje

Novi soj koronavirusa koji je izazvao brzi rast broja zaraženih u Velikoj Britaniji – gdje su mjere i dodatno pooštrene – sada je otkriven i u Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Velika Britanija je izolirana – brojne europske zemlje privremeno su zabranile i otkazale sve letove iz i u Veliku Britaniju, pa se pojavio strah od nestašice hrane i lijekova. Cijelu situaciju za RTL komentirali su i Hrvati koji tamo žive i rade.

Jedna po jedna – zemlje privremeno obustavljaju zračni promet s Velikom Britanijom. U ponoć je to napravila Francuska, što je brojne kamione koji su prevozili teret kroz tunel La Manchea ili iz luke Dover na južnoj obali Engleske, ostavilo pred granicom.

Zatvorena je tako glavna trgovinska arterija s kopnenom Europom, a Francuska nije jedina. Nizozemska je među prvima zabranila letove za Veliku Britaniju. Učinila je to i Hrvatska, a slične su mjere poduzele brojne druge europske zemlje. Zadnje u nizu promet su privremeno obUstavile Poljska, Danska i Norveška.

Zračni promet prekinule su i zemlje izvan Europe. Otvorilo se pitanje hoće li Velika Britanija ostati bez opskrbe hranom i lijekovima. Iz Londona nam se javila Hrvatica koja tamo ima dućan.

Mislim da će oni morati postići nekakav dogovor zato što su već neki šefovi supermarketa rekli da ako to potraje da će doći do teškoća u opskrbnom lancu, mi baš čekamo jedan kamion sa rakijama, ne znamo opće kad će doći, jučer je bio u Belgiji sad uopće više ne može proći granicu.

Bruna Tomšić živi i radi u Londonu u koji bi se trebala vratiti za 10-ak dana, no brine se hoće li zabrana leta prema Britaniji ostati na snazi i dulje od 48 sati.

“Zabrinuta sam, trenutno ne znam hoće li mi otkazati let sada za 3.1. zato što svi počinjemo isto raditi tada iz Londona, mi i dalje radimo od doma, međutim ne znam kako će mi to utjecati sa poslom. * Za sada je još sve neizvjesno i mislim da apsolutno nitko više ne moće ništa planirati”, kazala je Tomšić.

“Imamo veliki broj upita, prije svega se tu radi o autoprijevoznicima kojih je veliki broj ostao blokiran ovdje na teritoriju Ujedinjene Kraljevine ili oni koji su planirali dovesti robu ovdje, veliki je broj studenata koji su planirali doći za blagdane kući i provesti ih sa svojim obiteljima međutim nažalost sada to kako stvari stoje neće moći *blic* savjetujemo da prate informacije što se događa”, kazao je Igor Pokaz, rvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Navode o novom soju virusa potvrdilo je talijansko ministarstvo zdravstva istaknuvši da je da je dvoje ljudi koji su prije nekoliko dana zrakoplovom stigli iz Britanije – zaraženo novim sojem.

“Moguće jest da je taj virus se već širio zadnjih 20-ak dana u cijeloj Europi jer zračni promet je bio redovan sve do jučer, iz Italije za Englesku, u Italiji su već izolirani 2 do 3 pacijenta koji imaju ovaj novi soj virusa, dakle postoji velika mogućnost da je mutirani virus već prije bio u Italij što na neki način može objasniti tu veliku transmisiju virusa”, kazala je Nela Sršen, liječnica u Padovi.

Virusi, tvrdi profesor Jonjić, stalno mutiraju i ovo nije neobično, a cjepivo bi trebalo biti djelotvorno.

“Cjepivo je nama jedino rješenje, mi ne možemo obuzdat epidemiju bez cjepiva. Ovo će bit efikasno, da li će bit jednako efikasno u slučaju ovog promijenjenog virusa to treba tek vidjeti, ali na temelju nekih predikcija ne bi trebao biti problema. Ali čak i ako bude problema, ovo cjepivo će obuzdati pandemiju, u međuvremenu će istom tehnologijom se napravit nešto drugo”, kazao je Stipan Jonjić,virusni imunolog.

Britanska vlada sazvala je hitan sastanak, a očekuje se i zajednički odgovor Europske unije.

 

 

 

RTL