Naslovnica Zanimljivosti U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izdato upozorenje za građane

U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izdato upozorenje za građane

DO POČETKA 2021. GODINE PONEGDJE ĆE PASTI EKSTREMNE KOLIČINE KIŠE?? PRIJETE LOKALNE POPLAVE??

Idućih dana s djelovanje duboke ciklone iz zapada i sjeverozapada Europe u našoj regiji očekuje se oblačno i vrlo vjetrovito vrijeme povremeno oborinama.

U većini nizina pada će kiša, a snježna granica biti će na nekih 1200 metara nadmorske visine i većim nadmorskim visinama.

Obilnija kiša se očekuje na jugozapadu, srednjem i istočnom dijelu Bosne na srednjem i južnom dijelu Jadrana većem dijelu Hercegovine i osobito u Crnoj Gori.

Biti će vrlo vjetrovito vrijeme, osobito danas kada će u mnogim dijelovima regije puhati umjeren i jak, povremeno olujni, pa i orkanski južni i jugozapadni vjetar.

Sudeći po slikama koje prikazuju temperature, osjetnije će zatopliti u odnosu na vikend, osobito u utorak i srijedu, tako da će pojedina područja mjeriti ponovno desetak i više stupnjeva.

Nestabilno vrijeme uz dominaciju južine, iako ne tako jako izražene kao u toku današnjeg dana, nastaviti će se do početka 2021. godine.

Pri tome se mora upozoriti da bi ponajprije u Dalmaciji, većem dijelu Hercegovine, jugozapadne i istočne Bosne i osobito u Crnoj Gori mogle pasti ekstremne količine kiše.

Simulacije prognostičkih modela ukazuju na da bi ovi dijelovi regije u prosjeku mogli primiti između 100 i 450 mm kiše, što zasigurno može uzrokovati pojavu lokalnih poplava.

Nova promjena vremena uz mogućnost zahlađenja izgledna je početkom 2021. godine, a do tada ćemo generalno imati dominaciju južine, i povremenih, uglavnom kišnih oborina.

Potencijalno najnepovoljniji dan 2020. godine s meteorološkog aspekta bi se mogao dogoditi u ponedjeljak, 28.12.2020.

“Udari južnog vjetra koje prognozni modeli simuliraju već danima za početak tjedna su zaista impresivni, i ne tako često viđeni na prostoru Bosne i Hercegovine. Razlog jakom, na udare često olujnom i orkanskom južnom vjetru tokom većeg dijela ponedjeljka bit će duboka dolina sa zapada kontinenta s prizemnim centrom ciklone nad Velikom Britanijom, produbljena sve do zapadnih obala Mediterana i snažna anticiklona sa istoka kontinenta nad Rusijom, pri čemu će se naša zemlja naći na razgraničenju ova dva sistema u kojima su izobare, odnosno područja koja imaju isti zračni pritisak, prilično zgusnute, a u jednom trenutku između sjevera i juga Bosne i Hercegovine razlika će iznositi čak 15 hPa!”, napisao je Sladić na Facebooku.

Primjera radi, ICON model za Sarajevo ima najjače udare koji dostižu brzinu i do 110 km/h, ECMWF do blizu 100, dok je GFS tek malo “blaži” – do 80 km/h.

“Slična situacija je i u ostatku države, pa će rijetko ko ostati pošteđen dosta izražene južine. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne s južinom ide i nova obilnija kiša, naročito u noćnim satima ponedjeljka i na prelazu s ponedjeljka na utorak”, dodaje Sladić.

Kada se izvuče sredina sva tri spomenuta proračuna, kaže da smo “tu negdje sa najjačim udarima na oko 95 km/h”.

“Najgore od vjetra očekuje se od poslijepodnevnih sati ponedjeljka do prvih sati utorka. Nažalost, s ovakvim udarima vjetra neminovno može biti velike materijalne štete, poteškoća u cestovnom i aviosaobraćaju, kao i počupanih dalekovoda, savijenih reklamnih ploča (ne zaboravimo da je jugo koje je u Sarajevu početkom decembra 2010. godine imalo udare do 100 km/h uspjelo podići čitav kiosk u zrak), kao i poteškoća u telekomunikacijskom saobraćaju. Suvišno je govoriti o polomljenim granama i počupanim stablima iz korijenja, budući da smo i na manjim brzinama imali slične scenarije. Stoga, sklonite limene ljubimce u ponedjeljak na sigurno. Sa balkona ne bi bilo zgoreg unijeti cvijeće ili bilo kakve saksije budući da ovakvi udari vjetra će prevrtati manje predmete”, upozorava Sladić.

 

 

 

Hercegovački portal