Naslovnica Crkva Obredi u Raskrižju za pripadnike druge župe izignorirani, čeka se biskupov dolazak...

Obredi u Raskrižju za pripadnike druge župe izignorirani, čeka se biskupov dolazak u Grude

Biskup Petar Palić je u nedjelju  držao vjerske obrede za župljane župe Grude u župi Raskrižje, u 12:00 sati, a ti obredi su ignorirani, što potvrđuju tisuće vjernika koji su ove nedjelje bili u Grudama u 8:30, 11:00 i 17:00 sati.

 

Gruđani su na tim misama davali milostinju za razorene hrvatske gradove u potresu i molili za preminulu mladež u Posušju, da Bog dadne snage njihovim obiteljima. Osobito je emotivno bilo zbog toga što je župa Grude s Rakitnom imala posebnu vezu koju je uspostavio fra Bernard Marić, čovjek koji je sa žiteljima Rakitna proveo prijeratno, ratno i poslijeratno vrijeme, a kojemu je skoro cijelo Rakitno došlo odati počast kad je preminuo u rujnu prošle godine kao najdugovječniji grudski svećenik.

Iako se na prvu, zbog ove svete mise za koju su upućeni brojni pozivi, poruke kao i javni proglasi, čini da je biskup Petar Palić nastavio putem svog prethodnika koji, kako komentiraju vjernici, nikad nije činio ovakve “provokacije”, veća je vjerojatnost da je Palića netko od “savjetnika” uvjerio kako će Gruđani pohrliti, gdje god se on pojavi. Vjernici koji žive u župi Grude, uz dužno poštovanje, idu u crkvu na brdašcu darovanom franjevcima 1857. godine i tu će biskup Petar Palić biti s radošću dočekan kada odluči doći među svoje pastire koji su izgradili ovu crkvu kao i među pukom.

I ovo ne treba smatrati provokacijom, veća je mogućnost da se biskup Petar Palić želi uvjeriti u snagu vjere Gruđana i njihovu odanost svojim fratrima, a koji će mu biti najveći saveznici u vremenu koje predstoji ako ih prihvati kao svoje stado, a ne kao krdo koje treba sazivati u okolna mjesta.

 

 

 

Grude.com