Naslovnica Politika Bošnjaci ne žele ravnopravnost naroda, niti ovakvu BiH: Evo zašto Hrvatima treba...

Bošnjaci ne žele ravnopravnost naroda, niti ovakvu BiH: Evo zašto Hrvatima treba treći entitet

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je Republika Srpska neosporna i međunarodno definirana ustavna činjenica u daytonskom uređenju BiH te da ne postoji nitko tko može sporiti da je 9. siječanj dan kada je povijesno uspostavljena Republika.

 

Čavić je, povodom Dana Republike, poručio da će taj entitet obilježavati ovaj datum bez obzira na bilo čije slaganje ili neslaganje, jer je, kako je naveo, Republika Srpska, prije svega, izraz jednog od tri konstitutivna naroda – srpskog naroda u BiH.

Čavić je podsjetio da od samog nastanka Republike Srpske postoji njeno osporavanje od onih koji, zajedno sa Srbima kao konstitutivnim narodom, čine BiH.

On je dodao i da su prije dvadesetak godina mnogi bili skeptični da će Republika Srpska uopće opstati kao suvereni dio BiH sa svojim ustavno definiranim i autentičnim pravima određenim u Aneksu 4, odnosno Ustavu BiH.

“Ali, bez obzira na to, i ove i svih sljedećih godina, Dan Republike Srpske će se slaviti u Republici Srpskoj bez obzira sviđa li se to nekome ili ne. To nije stvar sviđanja ili nesviđanja nego stvar povijesnih činjenica i mi od toga nećemo odustati. Ne vidim nijednu političku strukturu u Republici Srpskoj koja ima drugačije mišljenje kada je u pitanju Dan Republike”, rekao je Čavić.

Govoreći o konstantnim pritiscima na Republiku Srpsku, Čavić je naglasio da postoje turbulencije na međunarodno-političkoj sceni koje su u ovom trenutku nevidljive sa stanovišta opće borbe protiv koronavirusa.

Čavić je naveo da se uveliko govori i o promjenama koje, prije svega, donosi najavljena promjena u Uredu visokog predstavnika u BiH, podsjetivši da je, prema odluci Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira iz 2006. godine, Valentin Inzko trebao biti osoba koja će taj ured zatvoriti.

“Ta odluka se od 2007. godine odgađa, ali ona nikad nije opozvana. Moguće je da će se preko OHR-a pokušati intervenirati na ustavnopravni sustav na način kako je to nekad rađeno pravnim nasiljem, nametnutim odlukama i slično”, rekao je Čavić.

On tvrdi da ne treba zaboraviti da je još 2006. godine Venecijanska komisija u mišljenju o ustavnopravnoj situaciji u BiH, između ostalog, u drugom dijelu navela da i visoki predstavnik, djelujući u BiH, također krši ljudska prava nametanjem odluka na koje nema prava žalbe.

“U tom smislu taj broj odluka je dramatično smanjen i u potpunosti je nestao i ne vjerujem da bilo tko može, dolaskom na tu funkciju, negirati činjenicu da je čak Venecijanska komisija dala kvalifikacije o takvom načinu djelovanja visokog predstavnika u BiH, dakle suprotno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i općim slobodama”, objasnio je Čavić.

Opis fotografije nije dostupan.

On je naveo da, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, Republika Srpska, kao dio BiH, zauzima 49 posto teritorija i ima suverene oblike izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, što joj daje karakter državnosti na njenoj teritoriji te da ima jednu trećinu upravljačkih prava nad BiH.

“Republika Srpska neće moći biti zakinuta za sve ono što joj je Daytonom dodijeljeno. Međutim, i dalje će Srbi, kao politički predstavnici jednog konstitutivnog naroda, Daytonski mirovni sporazum kvalificirati kao međunarodno stečeno pravo, dok će bošnjački predstavnici i dalje to kvalificirati kao međunarodno stečenu nepravdu”, objasnio je Čavić.

Čavić je dodao da Hrvati u BiH samo iz jednog razloga kvalificiraju Dayton kao međunarodno stečenu nepravdu, a to je nepostojanje trećeg entiteta.

“Na tim političkim osnovama sve postdejtonsko vrijeme traje političko trvenje u BiH i ne vidim da će se ono u bližem vremenu promijeniti, jer se nije promijenila politička paradigma, prije svega Bošnjaka u ovoj zemlji”, istaknuo je Čavić.

Za njih, nažalost, smatra Čavić, Republika Srpska predstavlja smetnja postojanju BiH.

“S druge strane, to automatski stvara odgovor da je Republici Srpskoj i njenom postojanju smetnja upravo postojanje BiH. Sve dok traje strah jednih od drugih, koji podgrijava, prije svega, bošnjačka politika u BiH, ovdje će stvari ići sporo, loše i teško i to je nešto na što treba da se naviknemo”, dodao je Čavić.

 

 

 

Hrvatski Medijski Servis

 

Opis fotografije nije dostupan.