Naslovnica Društvo Hoće li doći do ponovnog brojanja glasova u Mostaru?

Hoće li doći do ponovnog brojanja glasova u Mostaru?

Foto: Hercegovina.In

Nakon što je SIP BiH otkrio nepravilnosti i dopisivanje glasova na pojedinim biračkim mjestima u Mostaru, što je uzrokovale ogromne promjene osvojenih glasova, pa čak dodijeljenih mandata, moguće je i da će se pristupiti ponovnom brojanju svih glasova.

 

 

Izborna trakavica s kontroliranjem glasačkim listića u Mostaru je krenula od prvoga dana, nakon čega su glasački listići i sav izborni materijal odvezeni u Centar SIP- a u Sarajevu, a potom se nastavila brojnim pritužbama i novim prebrojavanjima koja su otkrila niz nepravilnosti.

Po nalogu SIP-a Glavni centar za brojanje u Sarajevu je novim brojanjem glasova ustanovio da su u velikoj mjeri na biračkim mjestima Gornja Drežnica i Brankovac unutar Kolacije za Mostar prepisivani glasovi preferencija jedne partije drugoj.

Međutim dramatične promjene su otkrivene u Starom Gradu kad je sinoć SIP objavio kako je prebrojavanjem glasova došlo čak i od izmjene mandata, za Koaliciju za Mostar i Bh. blok, odnosno Prvu mostarsku partiju. Mandat je oduzet Koaliciji za Mostar i Ismiru Beši iz SBB-a, a dodijeljen Nazifu Derviškadiću iz PMP-a, odnosno Bh bloku.

Otkrivene nepravilnosti, zbog kojih je SIP promijenio izborne rezultate izazvali su niz reakcija u javnosti, kao i u SIP-u, gdje je otvoren prostor za konstruktivne rasprave o tome na koji način u budućnost treba organizirati izborni proces.

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar je nakon donošenja odluke o izmjeni rezultata izbora u Mostaru kazao da su nakon naredbi datih Glavnom centru za brojanje pronađena velika odstupanja od onoga što je bilo upisano na obrascima na dosta biračkih mjesta i stvarnog stanja glasova koje su prebrajali.

“Smatram da moramo postupiti temeljem Izbornog zakona BiH i Tužiteljstvu BiH, kao i Tužiteljstvu HNŽ dostaviti sva saznanja koja smo utvrdili ponovnim brojanjem glasova uključujući i podatke o članovima biračkih odbora koji su bili uključeni na tim biračkim mjestima u rad, kako i promatrača pred kojim se sve to uspjelo desiti. S druge strane temeljem Izbornog zakona treba da pokrenemo i postupak odgovornosti administracije na biračkim mjestima na kojima su uočene takve nepravilnosti, pogotovo one koje su se odnosile na dopisivanje velikog broja glasova”, kazao je Bakalar.

Dodao je kako nakon svega utvrđenog i žalbenih navoda koji dolaze SIP-u, ovo povjerenstvo treba da razmisli i o daljnjim postupanjima.

“Ja čak smatram da ne bi bilo bez pameti da se prebroje i druga redovna biračka mjesta s obzirom na to da je izborni proces u Mostaru, čini mi se kontaminiran i kompromitiran ovim što smo našli brojanjem na ovim biračkim mjestima do sada”, kazao je predsjednik SIP-a.

Dodaje kako postoje zakonski rokovi i da će se o ovome ozbiljno razmisliti u SIP-u.

Mogućnost da se ponovo prebroje svi glasovi Mostaru, što su mnogi tražili nakon otkrivenih prevara, postoji, no to otvara pitanje zakonskih rokova potvrđivanja izbora.

Osim SIP-a, ponovno brojanje može narediti i sud, a na osnovu sinoćnje sjednice koju je Komisija održala jasno je da su i oni razmatrali o ovoj mogućnosti, prenosi Hercegovina.in.

Izbore u Mostaru koji su održani 20. prosinca 2020. pratio je rekordan broj od 1.717 promatrača, koji su bili raspoređeni na 150 biračkih mjesta. Tako je svako biralište nadgledalo 12 osoba, ali neregularnosti od kojih su mnogi strahovali nisu spriječene.

 

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL