Naslovnica Društvo Neredi kod Sarajeva: Migranti prevrtali policijska vozila

Neredi kod Sarajeva: Migranti prevrtali policijska vozila

Dva policajca MUP-a Sarajevske županije (SŽ) zatražila su medicinsku pomoć nakon intervencije na suzbijanju nereda u migrantskom kampu u Blažuju u srijedu navečer.

 

Sinoć je u kampu Blažuj kod Sarajeva došlo do velikog sukoba migranata i policije u kojem su povrijeđena dva policajca, a prevrnuta su i tri policijska automobila. Slični sukobi nisu zapamćeni u Bosni i Hercegovini, ali ni regiji.

Ove informacije  je glasnogovornik Operativnog centra MUP-a SŽ Mirza Hadžiabdić. prenosi Borak.info.

U neredima i sukobu s policijom migranti su prevrnuli i oštetili više policijskih automobila.

Do nereda je došlo nakon što su radnici IOM-a pokušali premjestiti u drugi kamp jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

EPILOG SUKOBA Više migranata privedeno, dva policajca ozlijeđena

“Radi se o migrantu, koji je ustvari vođa jedne od od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba”, priopćeno je iz MUP-a.

Policija je nakon nekog vremena uspjela smiriti nemire, no prizori koji su ostali nakon ovoga su tri prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu.

Na kombi specijalnim vozilima su izbušene gume. Jednom dijelu kampa, gdje je sve počelo, policija novinarima uopće nije dozvolila da priđu.

Inače, prihvatni centar Blažuj je najveći u BiH i u njemu je smješteno više od 3.000 migranata. Kamp osiguravaju pripadnici MUP-a Županije Sarajevo i osiguranje iz privatnih agencija koje angažira IOM.

U centru se svakodnevno događaju manji, a povremeno i veći incidenti uzrokovani sukobima migranata za bolji smještaj s obzirom da dio migranata ima bolje uvjete u zatvorenim prostorima dok ih dio boravi u šatorima.

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL