Naslovnica Društvo Opasna provokacija u Kninu: ‘Vratit ćemo srpsku zastavu’

Opasna provokacija u Kninu: ‘Vratit ćemo srpsku zastavu’

Teolog i humanitarni djelatnik Miloš Stojković boravio je ovih dana, kao povjerenik poznatog pravoslavnog Manastira Hilandar za humanitarni rad, u posjeti Šibensko-kninskoj županiji.

 

Njega je primio i gradonačelnik Knina. Međutim, njegov objavljeni videouradak snimljen na Kninskoj tvrđavi razljutio je mnoge, među ostalim i samog gradonačelnika.

Jelić je kazao je za Šibenik.in kako je Stojković u svojem videu govorio o Kninu govorio kao o gradu Republike Srpske Krajine te o hrvatskoj zastavi na tvrđavi “koja će biti zamijenjena”. Video je, u međuvremenu, maknut s društvenih mreža. No, spomenutu snimku objavio je Nacional.

U snimci Stojković navodi kako se nalazi u Kninu i to u kninskoj tvrđavi.

Sad smo u našoj Krajini. Živjela Srbija. Živjela Krajina. Živjela srpska Krajina. Oni ovdje slave takozvanu Oluju. Slave progon srpskog naroda. A mi smo tu da im pokažemo koliko možemo da je ovo ipak srpska Krajina.

Ovdje je na vrhu njihova zastava. Dat će Bog jednog dana da vratimo našu – kazao je Stojković.

Gradonačelnik Jelić se o provokaciji osvrnuo i na Facebooku gdje je objavio status. “Miloš Stojković – Sramite se! Sramite se zbog licimjerstva koje živite i koje jeste!

Ne ulazim u raspravu o Vašem uratku koji da nije tužan bio bi smiješan jer zastava koja se vije na toj Tvrđavi simbolizira sveto tlo hrvatskog naroda i njegove postojanosti, državnosti i opstojnosti upravo s tog mjesta i tako 13 stoljeća, a i dalje će to biti.

Ona je i simbol mira, trenutka kada su pripadnici 7. i 4. gardijske brigade Hrvatske vojske označile kraj rata koji je započela upravo takva retorika koju Vi zagovarate.

Ta zastava na toj Tvrđavi značila je i slobodu hrvatskih građana svih nacionalnosti i konačno oslobođenje naših žitelja srpske nacionalnosti od politike koja je napravila više štete upravo njima i njihovoj kulturi, našoj kulturi, od svih dotadašnjih pošasti koje su nas pogađale jer stotinama godina zajedno gradimo povijest naše hrvatske zemlje.

Brojni velikani srpskog roda hrvatske Domovine su obilježili našu i svjetsku prošlost od najvećeg među nama Nikole Tesle, zatim feldmaršala Svetozara Borojevića, književnika Vojina Jelića, Vladana Desnice itd. Namjerno ne nabrajam živuće, a ima ih jako puno. Sramota je za nas iz ovog kraja ne primiti gosta, onog koji dolazi u dobroj namjeri i iskrena srca, piše Večernji list.

Bili ste skupa s povećim društvom osoba koji su se dokazali kao ljudi dobre volje i želje da brinemo o zajedničkoj budućnosti, iznevjerili ste njih i uvrijedili mene. Slušao sam Vas dok ste davali izjavu Radio televiziji Srbije i govorili ste suprotno od onoga što ste objavili u uratku koji je više nego sramotan. Kako je to moguće da jedan kršćanin (hrišćanin) tako prijetvornički živi?

Doveli ste u neugodnu situaciju i ostale domaćine koji su Vas primili u svoj dom. Paroha kninske Parohije koji je izniman čovjek i kršćanin, moj prijatelj, koji se svakodnevno bori za dobrobit svoje pastve i svih nas koji živimo u ovom kraju. Zato što je iskren, a ne licimjer. Također, i Njegovo preosveštenstvo Vladiku dalmatinskog koji je od svog dolaska na mjesto episkopa otvorio mnoga vrata i prozore kršćanskog zajedništva.

Trebali ste, dapače, morali bi poslušati besjedu (propovijed) Mitropolita Porfirija na blagdan Sv. Nedjelje u Oćestovu i tada bi ste shvatili kakvo društvo gradimo i čemu težimo. Knin je hrvatska zemlja i koljevka našeg postojanja, nama je sveta, to je iskon hrvatskog naroda i države.

Svi naši sugrađani su pripadnici i baštinici jednakosti koja potječe iz te povijesti i kršćanskog bratstva i bez obzira na ovaj tužni, kukavički i licimjerni postupak, to će ostati. Stoga drugi put kad nekome dođete u goste budite pristojni i ponizni jer to je ispravno i ljudski”, navodi se u statusu.

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL