Naslovnica Društvo FIJASKO „DARE IZ JASENOVCA”: Amerikanci uklonili mogućnost ocjenjivanja srpskog filma

FIJASKO „DARE IZ JASENOVCA”: Amerikanci uklonili mogućnost ocjenjivanja srpskog filma

Popularna američka mrežna stranica Internet Movie Database (IMDb), koja mjesečno bilježi više od 250 milijuna posjeta i koja je najvažniji izvor filmskih informacija, uklonila je mogućnost ocjenjivanja srpskog kandidat za Oscara – film “Dara iz Jasenovca”.

 

Tu vijest sa zaprepaštenjem su prenijeli i srbijanski mediji navodeći kako je kod filma Dara iz Jasenovca uklonjena opcija “Rate this” (Ocijeni ovo), a koja se kod svih ostalih filmova jasno vidi u gornjem desnom kutu.

Takva odluka IMDb-a je, prema pisanju srbijanskih medija, uslijedila nakon oštre kritike tog filma u najutjecajnijem amaričkom magazinu Variety koju je napisao Jay Weissberg, ističući kako je film Dara iz Jasenovca „užas logora Jasenovca pretvorio u neskrivenu srpsku propagandu‘.

Jay Weissberg, koji je jedan glavnih kritičara tog magazina, je uz ostalo napisao kako su problemi u filmu dvostruki: -Njegov neskriveni antihrvatski i antikatolički naboj suviše je očito dizajniran kao oružje u sadašnjim sukobima Srba i njihovih susjeda, a uživanje u vizualizaciji sadizma, kontrastirano s djetinjom nevinosti, gura u stranu bilo kakvo razmišljanje o opasnostima nacionalizma, ubilačkog rasizma i genocida i nadomješta ga jeftinom sentimentalnošću” napisao je Weissberg.

Uz to Weissberg je ustvrdio „kako srpski nacionalisti koriste Jasenovac kao bojni poklič“ te su „film pretvorili u propagandu“

– Znanstvenik Jovan Byford trijezno je analizirao kako se srpske patnje pokušavaju povezati s holokaustom i tako se nastoji legitimizirati njihova težnja za teritorijalnom ekspanzijom: to je točno karta na koju igra film. Već sama činjenica da je dom male Dare smješten u Mirkovce, poslužit će kao crvena krpa antihrvatskim brigadama, jer je to mjesto bilo prijeporna točka hrvatsko-srpskih sukob, napisao je Weissberg u kritici objavljenoj u magazinu “Variety“.

Srbijanski mediji još sa žaljenjem ističu kako je „evidetno da je ostvarenje redatelja Predraga Gage Antonijevića rijetko tko pogledao“. Pritom dodaju kako trenutačne ocjene na IMDb-u ne mogu biti mjerodavne jer su se, navodno, Hrvati organizirali i na toj najrelevantnijoj mrežnoj stranici davali najnižu ocjenu filmu Dara iz Jasenovca.

Sam redatelj filma Dara iz Jasenovca je u izjavi za beogradske Večernje novosti kazao kako je kao i svi zatečen te da u 40 godina karijere još nije takvo što doživio prenosi Fenix-magazin.

Piše S. I. Mandić

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL