Naslovnica Politika Milorad Dodik saslušan u Tužiteljstvu BiH

Milorad Dodik saslušan u Tužiteljstvu BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je stigao u Tužiteljstvo BiH. Povod je davanje izjave u vezi s aferom “Ikona”, koja je prerasla u međunarodni diplomatski skandal.

 

Dodik je ranije dobio poziv kako bi tužiteljima ispričao sve što zna o podrijetlu ikone te njezinu putu do njegovih ruku i danu kada ju je darovao Sergeju Lavrovu. Tužiteljstvo BiH je nedavno priopćilo da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

U proteklim tjednima saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevu stigao i veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Veleposlanik Kirilič je inzistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njezinu vrijednost.

Rusija je odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik darovao šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 14. prosinca prošle godine, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta.

S druge strane, Dodik je poručio da će se, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on ispričati i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi izravno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević jednom je prigodom kazao da ikona vrijedi 100 – 200 eura i da se može kupiti na internetu.

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL