Naslovnica Zanimljivosti Lagano popuštanje mjera u Hrvatskoj: Kafići će prodavati piće za van, otvaraju...

Lagano popuštanje mjera u Hrvatskoj: Kafići će prodavati piće za van, otvaraju se teretane, kasina…

Ponedjeljak, 15. veljače, donosi nam lagano popuštanje mjera. Otvaraju se teretane i fitness centri, kladionice i kasina, ugostitelji će moći prodavati pića za van, s radom će početi i škole za strane jezike i igraonice za djecu, a mjere će vrijediti do 28. veljače. 

 

Upute za građane i vlasnike objekata

Osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju se zadržavati pred objektom. Nije dopušten ulazak u objekt. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, a stolove i stolice složiti tako da se ne mogu koristiti.

Što se tiče teretana i fitness centara, važno je voditi računa o maksimalnom broju korisnika: 1 osoba na 20 kvadratnih metara. Obvezno se vodi briga o adekvatnoj ventilaciji. Sprave i pribor nakon svake uporabe vlasnici moraju dezinficirati.

Vodi se evidencija korisnika i obavezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska. Upotrebljavaju se samo vlastiti ručnici i prostirke.

Škole stranih jezika, osim klasičnih epidemioloških mjera, trebaju ograničiti broj polaznika po grupama. Potrebno je održavati najmanje 2 metra razmaka.

Obavezno korištenje maski za lice, predavači moraju mjeriti temperaturu sebi, ali i polaznicima.

U igraonicama je potrebno ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest na ulazu. Mora se istaknuti potreba održavanja razmaka, nositi maska, te se mora osigurati dezinficijens za korisnike te se sve sprave i igračke moraju dezinficirati.

S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura. Voditi evidenciju o korisnicima i brigu o razmaku između roditelja koji dovode i odvode djecu.

Što se tiče kladionica, za njih vrijede mjere kao i za trgovine. Treba ograničiti broj osoba koje ulaze i staviti obavijest na ulaz. Korisnici moraju nositi maske i održavati razmak. Osoblje koristi maske za lice i odvaja se od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom, prenosi Dalmacija News.

Dezinficirati prostor i osigurati dezinficijens za korisnike, a za automat klubove i kasina vrijede sljedeće upute: jedan korisnik na 7 metara i to se mora istaknuti na ulazu. Držati razmak od 2 metra i nositi maske. Ako postoje sjedeća mjesta razmak mora biti 1,5 metara, a između stolova 3 metra. Ugostiteljski dio ovih objekata mora biti zatvoren.

 

 

 

HERCEGVAČLI PORTAL