Naslovnica Društvo Dr. Mario Kordić je novi gradonačelnik Mostara!

Dr. Mario Kordić je novi gradonačelnik Mostara!

Novi je gradonačelnik osvojio 17 glasova dok je njegov protukandidat Zlatko Guzin osvojio 16. Nevažećih je bilo dva listića koja su pogrešno ispunjena.

 

Zlatko Guzin je čestitao kolegi Kordiću i rekao kako su uspjeli ostati netaknuti.

”Na kraju svega što se događalo želim izraziti zadovoljstvo i ponos što smo u ovoj pustinji, izostanku normalne retorike, zadržali u izoliranoj oazi u kojoj smo zadržali dignitet i odigrali fer utakkmicu.

U derbiju netko mora izgubiti. Želim ti uputiti iskrene čestitke i poželjeti mnogo mudrosti i sreće”, istaknuo je Guzin.

Guzin je poželio uspješan rad Gradskom vijeću u donošenju važnih odluka. Naime, Kordić i Guzin prošli su u treći krug nakon drugog kruga tajnog glasovanja održanog u četvrtom pokušaju.

U drugom krugu Kordić je osvojio 17 glasova dok je Guzin dobio povjerenje 14 vijećnika. Četiri vijećnika odlučila su u drugome krugu kako neće podržati niti jednog od kandidata, piše Bljesak.info.

Prije toga izbor mostarskog gradonačelnika pratile su sjednice na kojima su dominirale stanke ali i natezanja oko poslovnika. Tako je prvi krug glasovanja poništen jer pravila kažu da glasovanje mora biti tajno.

A nakon toga uslijedilo je tajno glasovanje poslije čega je uslijedilo napuštanje sjednice vijećnika SDP-a i PMP-a te potom iznošenje ideje BH bloka predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostara tijekom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Takvu mogućnost podržali su vijećnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), dok su HDZ BiH i HRS prijedlog odbacili, ocijenivši ga neozbiljnim i protustatutarnim.

Vijećnik SDP-a Adil Šuta zatražio je da se vijećnica Naše stranke Irma Baralija očituje o tome zašto se ”preko vikenda” odustalo od te ideje.

Razočaranje odustajanjem od rotacije iskazali su i čelnik SDA Bakir Izetbegović te dužnosnik SDP-a Zukan Helez od kojeg je potekla navodno ta ideja.

Podsjećamo, dvije koalicije bošnjačkih stranaka usuglasile su se oko prijedloga da Mostar dobije tzv. Rotirajućeg gradonačelnika po uzoru na Predsjedništvo BiH, ali predstavnici međunarodne zajednice, ujedno i OHR kao vrhovni tumač nametnutog Statuta, ranije danas kazali su da se izbor gradonačelnika ne odugovlači te da se vratio u zakonske procedure sukladno Statutu i Poslovniku.

To praktički znači da su predstavnici međunarodne zajednice protiv ideje o rotirajućem gradonačelniku te su naložili nastavak započete procedure, odnosno nastavak procesa glasovanja u drugom krugu, sukladno rezultatima prvog kruga glasovanja./HMS/

 

 

 

Hercegovački portal