Naslovnica Društvo Krije li Rostovo tijela i drugih nestalih bugojanskih Hrvata?

Krije li Rostovo tijela i drugih nestalih bugojanskih Hrvata?

Krije li Rostovo tijela i drugih nestalih bugojanskih Hrvata? Nakon što su pronađena tijela njih četvorice od ukupno 19, postavlja se pitanje gdje su zakopana tijela još njih 15.

 

 

Ministra sigurnosti BiH Selmo Cikotić je bio zapovjednik Operativne grupe zapad. Ta operativna grupa je imala pod nadzorom Bugojno i dio bojišnice prema Uskoplju te je on direktno bio zadužen da zauzme Bugojno, odnosno da izvrši agresiju na Hrvate Bugojna. I on je sam izjavio, nakon što je zauzeo Bugojno, s 5 bošnjačkih brigada i 7. muslimanskom: „Ja sam se dugo pripremao da Vrbasku dolinu očistim od ustaša i uspio sam“. To je izjavio za travnički list Ljilijan.

On je bio najviše rangiran dužnosnik, a postoji u Tužiteljstvu BiH prepiska između njega i zapovjednika 3. korpusa, Hadžihasanovića – on šalje izvješće Hadžihasanoviću i u njemu piše: „Mi smo zarobili preko 300 Hrvata u Bugojnu, njih 23 imaju poseban tretman te mu dostavlja upit što da napravi s njima. Hadžihasanović mu nakon toga piše: „Ta 23 vojnika, koji su činili teška zlodjela, proslijedite meni u Zenicu“.

Međutim, vjerojatno nisu bili proslijeđeni i ne znamo što se dogodilo s njima. Hadžihasanović zato ponovno dostavlja upit Selmu Cikotiću i pita ga: „Što je s ona 23 bugojanska zatočenika koji su činili teška zlodjela?“ To je posljednji pisani trag kojeg imamo, tako da mi s pravom smatramo krivcem Selma Cikotića koji potvrđuje da su oni bili kod njega i da je on za njih pripremio poseban tretman. A kakav je to poseban tretman, ako i dan-danas tražimo tijela? I evo, sad smo ih i pronašli.

Cikotić je, naime, često davao izjave da, budući da nema tijela, da se zločin nije ni dogodio. Evo, sada smo pronašli tijela. Točno smo ih pronašli na taj dan kada je on imenovan. Da je to čovjek koji ima neki ponos, koji ima neki karakter on sigurno ne bi prihvatio dužnost ministra sigurnosti kada zna da su se pronašla tijela. Sad postoji dokaz za konkretan zločin – vezane ruke, metak kroz čelo.

Obitelji koje već 25 godina tragaju za njima sigurni su kako Rostovo krije i tijela ostalih mučki ubijenih Hrvata, žrtava zločina Armije BiH.

Više u prilogu RTV Herceg Bosne.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL