Naslovnica Društvo IZETBEGOVIĆ SE PRAVDA NAKON SASTANKA S ČOVIĆEM

IZETBEGOVIĆ SE PRAVDA NAKON SASTANKA S ČOVIĆEM

 Ja nikada nisam rekao da su Hrvati manjina, Hrvati su ravnopravan i konstitutivan narod u BiH.

 

Nakon sastanka s Draganom Čovićem, lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da su razgovarali o formiranju radnih grupa koje bi radile na izmjenama Izbornog zakona BiH, formiranju vlasti u FBiH, ali i o europskom putu ove države.

Čelnici SDA i HDZ-a su poručili da se u narednih mjesec dana mogu očekivati konkretni pomaci u formiranju Federalne vlade, ali i popunjavanja svih drugih institucija na federalnom nivou.

Izetbegović poručuje da Čović i on nisu ulazili u suštinu Izbornog zakona, nego su dogovarali sveoukupnu dinamiku izmjena.

Formirana je radna grupa koja bi do kraja travnja trebala da završi sve što se tiče ranijih dogovora između HDZ-a i SDA u Federaciji BiH, a koji nikada nisu implementirani.

Jedna grupa, koja se bavi samim izmjenama Izbornog zakona, je ranije formirana, a Izetbegović očekuje da do kraja travnja ta grupa definira model izmjena.

Ova grupa će se pozabaviti i implementacijom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

“Ja nikada nisam rekao da su Hrvati manjina, Hrvati su ravnopravan i konstitutivan narod u BiH. Rekao sam da se dešava to da u predstavničkom domu manjina ima kontrolu nad većinom.

“Treća grupa će se baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, zajednički tim će raditi intezivno kao bi se stekli uvjeti za dobijanje kandidatskog statusa, u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović očekuje da BiH kandidatski status dobije do kraja 2021. godine.

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL