Naslovnica Zanimljivosti Rekordan broj novooboljelih diljem Europe. Češka na rubu pucanja, upotrebljavat će netestirane...

Rekordan broj novooboljelih diljem Europe. Češka na rubu pucanja, upotrebljavat će netestirane lijekove

Od izbijanja pandemije u Poljskoj je zabilježeno više od 1,72 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je više od 44.300 ljudi. Do sada je cijepljeno oko 2,2 milijuna ljudi. Gotovo 1,2 milijuna primilo je dvije doze cjepiva.

 

Brojne europske zemlje javljaju kako je kod njih zabilježen značajan porast broja novooboljelih od COVID-19.

Snažan potres magnitude 6.2 prema Richteru pogodio Grčku Treći val se zahuktava Poljska je u srijedu prijavila novih 15.698 novozaraženih koronavirusom, najveći broj od studenoga i dvostruko više nego dan ranije, priopćio je zamjenik ministra zdravstva.

Isti dan u Poljskoj je od COVID-19 umrlo 309 ljudi. “Današnje brojke potvrđuju da treći val nije samo činjenica, već da se zahuktava”, rekao je Waldemar Kraska. Od 24. veljače sedmodnevni prosjek novih slučajeva zaraze povećao se za trećinu. Kraska je izrazio zabrinutost zbog povećanja broja hospitalizacija i broja korisnika respiratora.

U bolnicama se zbog COVID-19 trenutačno nalazi više od 15.000 ljudi, a više od 1500 je na respiratoru. Od izbijanja pandemije, u Poljskoj je zabilježeno više od 1,72 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je više od 44.300 ljudi. Do sada je cijepljeno oko 2,2 milijuna ljudi. Skoro njih 1,2 milijuna primilo je dvije doze cjepiva.

Netestirani lijekovi

Češke bolnice izvijestile su o rekordnom broju pacijenata oboljelih od COVID-19, pokazuju podaci objavljeni u srijedu.

Sveukupno je bolnicama na liječenju od COVID-19 čak 8162 ljudi, a ministarstvo zdravstva ističe da se radi o najvećem broju od izbijanja pandemije. Njih 1600 ima vrlo težak oblik bolesti, zbog čega su stavljeni na respiratore. U posljednja 24 sata zabilježena su 16.642 nova slučaja zaraze. Tijekom posljednjih tjedan dana na 100.000 stanovnika bilo je 780 zaraženih.

U istočnoj Češkoj aktiviran je plan za izvanredna stanja jer su bolnički kapaciteti na rubu pucanja. S obzirom na očajnu situaciju, u liječenju pacijenata također će se koristiti i većinom netestirani lijekovi. U bolnicu u Brno stiglo je 10.000 paketa antiparazitskog lijeka Ivermectina.

Tu taktiku osobno zagovara premijer Andrej Babiš rekavši: “Govorimo da ne možemo čekati na klinička ispitivanja. Probajmo ovako”. U međuvremenu su velike tvrtke krenule u masovno testiranje svojih zaposlenika te će se u naredna dva tjedna, po nalogu vlade, na koronavirus testirati barem jednom više od dva milijuna radnika i zaposlenika.

Od početka pandemije u Češkoj, koja broji 10 milijuna stanovnika, zarazilo se gotovo 1,3 milijuna ljudi, a umrlo ih je 29.941. Cijepljenje kasni U Bosni i Hercegovini u srijedu je registrirano gotovo 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je veliki skok u odnosu na razdoblje do sredine veljače i još jedna potvrda kako se epidemija u toj zemlji ponovo počinje širiti dok cijepljenje stanovništva beznadno kasni.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo na temelju oko 4100 analiziranih uzoraka zaraza je potvrđena kod 894 zaražene osobe, a 29 zaraženih osoba je umrlo. Od prošlog tjedna BiH bilježi rast dnevnog broja novozaraženih, no on nije bio tako velik kao u srijedu.

Od izbijanja epidemije u ožujku 2020. godine u BiH je do sada zaraza potvrđena kod nešto više od 133 tisuće osoba, a provedeno je nešto više od 660 tisuća testiranja. Umrle su 5102 zaražene osobe. Zabrinjavajuće stanje Rekordan broj Ukrajinaca s koronavirusom primljen je u bolnice u protekla 24 sata, a broj umrlih ostao je jednako visok, pokazuju podaci ministarstva zdravstva u srijedu. Ministar zdravstva Maksim Stepanov objavio je putem Facebooka da je u proteklom danu hospitalizirano 3486 ljudi, najviše otkad je epidemija pogodila zemlju od 41 milijuna stanovnika prošle godine.

Proizvodit će Novavaxovo cjepivo Poljska biotehnološka tvrtka Mabion potpisala je preliminarni ugovor o proizvodnji Novavaxova cjepiva protiv covida-19 uz financijsku potporu državnog fonda, u sklopu nastojanja vlade da ubrza cijepljenje stanovništva. Mabion je u srijedu objavio da je potpisao okvirni ugovor s Novavaxom za prijenos tehnologije za cjepivo protiv covida-19. Državni fond PER osigurat će 11 milijuna dolara u obliku zajmova i udjela kako bi tvrtka mogla udvostručiti proizvodne kapacitete u središnjoj Poljskoj.

„Najveći izazov kad je riječ o dostupnosti cjepiva su proizvodni kapaciteti. S time svi proizvođači cjepiva imaju problema i to je uzrok kašnjenja. Investicija je izravan odgovor na te probleme”, rekao je direktor PER-a Pawel Borys.

Poljska ima oko 38 milijuna stanovnika, a do sada je cijepila preko tri milijuna, većinom cjepivima koja proizvode Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Osigurala je i osam milijuna doza Novavaxova cjepiva putem EU-a. Ono još čeka odobrenje europskih regulatora.

Borys je rekao da će PER vjerojatno osigurati dodatnu financijsku potporu Mabionu bude li potrebno te ulagati u slične tvrtke. „Ovo je jedan od najzanimljivijih projekata i jedna od najvećih prilika za Poljsku da zaista počne proizvoditi cjepiva protiv covida-19”, rekao je, piše večernji.hr

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL