Naslovnica Zanimljivosti Svjetska zdravstvena organizacija protiv uvođenja ‘zelenih corona putovnica’

Svjetska zdravstvena organizacija protiv uvođenja ‘zelenih corona putovnica’

Prema planovima EU, digitalna ‘corona zelena putovnica’ trebala bi omogućiti nesmetano putovanje od ljeta.

 

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još uvijek razmišlja o ovom potezu. Uvođenje ‘zelene putovnice’ je “vjerojatno neizbježno“, ali iz WHO naglašavaju da to nije njihova preporuka. Trenutačno još uvijek nije jasno koliko dugo traje imunitet nakon cijepljenja.

EU želi što brže provesti projeket, a nacrt zakona za “zelenu putovnicu” trebao bi biti na snazi ​​već 17. ožujka. Uz cijepljenje, “zelena putovnica” bi sadržavala podatke i o osobama koje su preboljele koronavirus, kao i o obavljenim testovima na koronavirus. Putovanje uz pomoć “zelene putovnice” trebalo bi dovesti do normalziacije putovanja teritoriju EU. Tehnički preduvjeti trebali bi se stvoriti u roku od tri mjeseca, a sustav prije svega mora biti zaštićen od krivotvorenja.

Regionalni direktor WHO za Europu, Hans Kluge, očekuje da će pandemija koronavirusa završiti za oko deset mjeseci. 2021. godina mogla bi biti još jedna godina kojom će dominirati virus, rekao je.

“Godinu dana kasnije znamo puno više. Stoga pretpostavljam da će pandemija biti gotova početkom 2022″, rekao je Kluge. Virus do tada ne bi nestao, ali Kluge se nada da više neće biti potrebne stroge mjere.

Zaraznije mutacije virusa moraju se ozbiljno shvatiti, jer se neke od njih brzo šire i uzrokuju ozbiljne procese bolesti. “Ako se ovo podudara s polaganom cijepiteljskom kampanjom, izgubit ćemo zamah. Tada virus može povratiti prednost”, nastavio je Kluge. Sada nije vrijeme da se ljudi u Europi odmaraju i opuštaju.

Aktivisti za zaštitu podataka također su kritični prema „zelenoj putovnici“. Iako država smije nametnuti ograničenja građanima koja ugrožavaju druge, propusnica za cijepljenje EU značila bi da će pristup imati samo zdravi ljudi. Ovo načelo moglo bi se koristiti i kod drugih bolesti, a to bi moglo dovesti stvaranja dvorazrednih društava.

Europski ured WHO objavio je u četvrtak da se broj novih infekcija u Europi povećao za devet posto. Varijanta virusa B.1.1.7, koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji, sada se pojavila u 43 od 53 europske zemlje.

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL