Naslovnica Zanimljivosti Na današnji dan umro je general Petar Stipetić, istinski heroj Domovinskog rata

Na današnji dan umro je general Petar Stipetić, istinski heroj Domovinskog rata

Na današnji dan umro je general Petar Stipetić, jedna od najcjenjenijih i najznačajnijih osoba Domovinskog rata.

 

General Stipetić umro je prije tri godine, 14. ožujka 2018., i ostat će upamćen kao čovjek kojem se u Oluji mirno predala srpska vojska što je označilo i formalni kraj borbenih operacija i ratnih sukoba.

Usporedno s operacijom Oluja na Banovini, prekinuta je i trogodišnja opsada Bihaća, koja je bila koordinirana s vojnom akcijom V. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine pod zapovjedništvom Atifa Dudakovića. Dudaković je prigodom pozdravljanja s pripadnicima Hrvatske vojske na granici kod Bihaća izjavio: “trebali smo “Operaciju Oluju” jednako kao i Hrvatska”.

”Kad se srpski pukovnik Čedo Bulat predao hrvatskom generalu Petru Stipetiću, bio je to možda najbolji trenutak prošlog rata, i ne samo jer je tada, 8. kolovoza 1995. na Baniji kod Topuskog, rat zapravo završio, jer se u Hrvatskoj nakon toga više nije ginulo. Događaj valja upamtiti i zato što je bio usamljeni i nesigurni, treperavi žižak ljudskosti i pristojnosti u gustome mraku ratne neljudskosti i prostaštva. Zaustavili su se na pustoj cesti, s jedne strane Srbin, s druge Hrvat, jednom oficiri JNA, bliski suradnici i prijatelji, i pošli jedan drugome ususret. Posljednjih nekoliko metara Srbin je stao stupati, visoko podizati koljena i potplatima žustro lupati o asfalt, da bi se naposljetku ukipio pred Hrvatom, oštro mu salutirao i viknuo: “Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa. Predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi”.

Citat generala Stipetića o vojno-redarstvenim operacijama Oluja i Bljesak

„Te operacije se pokušava kriminalizirati, a ja kao sudionik obiju tvrdim da su “Bljesak” i “Oluja” s vojničkog stajališta čiste vojne operacije. Mi smo oslobađali trećinu okupiranog područja, na što smo imali potpuno pravo i ono što je vojska odradila, odradila je časno. Vojnici u borbenom djelovanju nisu počinili nijedan zločin, a o onome iza njih ne želim govoriti. „

Nakon operacije Oluja general Stipetić se 10. kolovoza 1995. vratio u Zagreb, gdje je postavljen na novu dužnost unutar GS-a.

General Stipetić, zajedno sa generalom Antonom Tusom, je jedini bivši zapovjednik JNA kojemu je u Beogradu suđeno u odsutnosti zbog veleizdaje i dezerterstva.

General Stipetić je 1998. godine proglašen počasnim građaninom grada Ogulina, 2012. godine proglašen je počasnim građaninom grada Gline, a 2017.godine počasnim građaninom grada Siska.

In memoriam Petar Stipetić (1937.-2018.)

 

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL