Naslovnica Zanimljivosti Njemačka, Italija i Francuska prekidaju cijepljenje AstraZenecom

Njemačka, Italija i Francuska prekidaju cijepljenje AstraZenecom

Njemačka je u ponedjeljak prekinula cijepljenje cjepivom AstraZenece. Vijest o prekidu cijepljenja AstraZenecom je objavilo njemačko ministarstvo zdravstva, a prenosi ju agencija dpa.

 

 

Odluka je donesena na temelju preporuke Instituta Paul Ehrlich za cjepiva i biomedicinu u kojoj se navodi kako je potrebno provesti dodatne provjere je li AstraZenecino cjepivo povezano s pojavom krvnih ugrušaka.

Riječ je o mjeri opreza nakon prijava nuspojava, navelo je ministarstvo a prenosi agencija AFP.

Odluka je na snazi do daljnjega

Ubrzo nakon Njemačke, Francuska i Italija također su objavili kako prekidaju cijepljenje cjepivom AstraZenece.

Kako javljaju francuski mediji, Francuska prekida cijepljenje AstraZenecom na 24 sata i traži se novo mišljenje europskog regulatora za lijekove.

Italija pak proširuje zabranu korištenja AstraZenece na cijeli svoj teritorij “kao mjeru predostrožnosti i privremeno, dok EMA ne izađe s novim mišljenjem”, prenosi Index.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je ranije tijekom ponedjeljka vlasti da nastave primjenu AstraZenecinog cjepiva.

Do danas nema dokaza da su prijavljeni incidenti izazvani cjepivom i važno je da se kampanje cijepljenja nastave kako bismo mogli spašavati živote i obuzdati ozbiljna oboljenja izazvana tim virusom, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

No kako vidimo, neke od najvećih zemalja u EU očito nisu poslušale Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL