Naslovnica Društvo Veleposlanstvo SAD-a: Provesti presude stranih i domaćih sudova koje opterećuju Izborni zakon

Veleposlanstvo SAD-a: Provesti presude stranih i domaćih sudova koje opterećuju Izborni zakon

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u izjavi za Dnevnik.ba navelo je kako nužno implementirati presude Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu i presude Ustavnog suda BiH, a koje se tiču dijela Ustava i  Izbornog zakona BiH.

 

 

“Proces izborne reforme mora biti transparentan i inkluzivan da bi stavovi civilnog društva, institucija BiH i političkih stranaka svi mogli biti adekvatno zastupljeni, imajući u vidu ozbiljnost reforme o kojoj se govori. Uključivanje CIK BiH kao institucije je suštinski bitno za osiguranje kredibilnog procesa izborne reforme u skladu sa standardima ODIHR”, naveli su.

Implementirati presude Sejdić Finci i Ljubić

Budući da izborna reforma, navode iz Veleposlanstva SAD-a, utiče na sve građane BiH, potreban je jasan institucionalni proces – Međuresorna radna grupa.

“Proces Međuresorne radne grupe mora biti inkluzivan i transparentan kako bi se vjerodostojno implementirala tri stuba reforme: ograničena promjena ustava da bi se riješio problem presuda ECHR (Europskog suda za ljudska prava), izmjene Izbornog zakona da bi se provele presude Ustavnog suda BiH, te tehnička reforma s ciljem poboljšanja integriteta izbora”, istaknuli su iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s presudama ne znače i osnivanje trećeg entiteta 

Odbacili su i insinuacije da razgovori o izbornim promjena vode osnivanju trećeg entiteta i nazvali ih “netočnima”.

“Stav SAD o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi odlučno odbacujemo svaku dalju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima”, istaknuto je.

SAD su posvećene, podsjećaju,  principima Daytonskog mirovnog sporazuma – a to su Bosna i Hercegovina kao demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i neupitnim teritorijalnim integritetom.

Dva entiteta i tri konstitutivna naroda 

“Svaka izmjena izbornog zakondavstva mora imati široku političku podršku i približiti zemlju evropskim standardima. Nećemo podržati nijedan prijedlog koji krši te principe. Pozivamo sve aktere da se suzdrže od donošenja prijevremenih zaključaka zasnovanih na nepotpunim informacijama koji samo otežavaju izbornu reformu neophodnu za napredak na putu ka EU”, navode.

Na koncu su i podsjetili sve strane da će izborne promjene zahtijevati široku političku podršku i zastupljenost civilnog društva, institucija BiH i političkih stranaka koje predstavljaju sve građane BiH.

“Retorika podjela služi samo otežavanju dobronamjernih razgovora i pregovora”, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL