Naslovnica Zanimljivosti NAJOŠTRIJI “LOCKDOWN” OD POČETKA PANDEMIJE U NJEMAČKOJ

NAJOŠTRIJI “LOCKDOWN” OD POČETKA PANDEMIJE U NJEMAČKOJ

Njemačka kancelarka Angela Merkel i čelnici njemačkih saveznih zemalja u ponedjeljak su pregovarali gotovo 12 sati. Ponekad u skupinama, ponekad zajedno, ali uz žustre rasprave. Njemački mediji pišu kako su političari donijeli najoštrije mjere od početka pandemije u Njemačkoj. 

 

Angela Merkel se novinarima obratila u utorak u ranim jutarnjim satima. Govorila je o sedam točaka oko kojih su se usuglasili tijekom rasprava koje su trajale do dugo u noć.

U nastavku donosimo pregled njihovih odluka po točkama:

1. “Zaključavanje” za Uskrs

S obzirom na daljnji porast broja infekcija koronavirusa, savezna i državna vlada šalju Njemačku u najoštriju blokadu od početka pandemije prije godinu dana. Od 1. do 5. travnja zaključno, tj. Od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka, javni, gospodarski i privatni život u velikoj mjeri trebaju biti ugašeni kako bi suzbili treći val pandemije.

Veliki četvrtak i Velika subota stoga su jednom definirani kao dani odmora i povezani su s opsežnim ograničenjima kontakata. Propisi su slični nedjeljama i praznicima. To znači da će ostati otvorene benzinske crpke i određene tvrtke imaju odgovarajuće odobrenje. Prema tome, trgovina hranom u užem smislu trebala bi ostati otvorena samo na Veliku subotu. Privatna okupljanja trebaju biti ograničena na vaše i jedno drugo kućanstvo, ali ne više od pet osoba. Djeca do 14 godina se ne računaju. Parovi se smatraju jednim domaćinstvom. Prema odluci, okupljanja u javnim prostorima uglavnom su zabranjena u tom razdoblju. Tamo gdje je ugostiteljstvo na otvorenom već otvoreno, mora se ponovno zatvoriti ovih pet dana. Od crkava i vjerskih zajednica traži se da internetske ponude za vjernike daju samo na Uskrs. Otvoreni bi trebali biti samo centri za cijepljenje i ispitivanja.

2. Opće zaključavanje produljeno

Zaključavanje u Njemačkoj, koje traje mjesecima, produljeno je do 18. travnja s obzirom na sve veći broj zaraza koronom.

Za turiste u inozemstvu, općom obvezom testiranja prije povratnog leta uvest će se izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od infekcija. To bi trebao biti preduvjet za ulazak u Njemačku.

4. Strože mjere na “žarištima”

U okruzima sa sednevnom incidencijom većom od 100 potrebno je ponovno pooštriti primjenjiva ograničenja korone. To može uključivati ​​ograničenja izlaska, stroža ograničenja kontakta i obvezu nošenja medicinskih maski za putnike, čak i u privatnim automobilima.

5. Više testova za učenike i nastavnike

Testovi na koronu za školarce, učitelje i vrtiće trebaju se proširiti. Savezna i državna vlada ciljaju na “dva testa tjedno što je prije moguće”. Nedavno su izdani samotestiranja u školama i vrtićima. Raspodjela i organizacija variraju od regije do regije, a o praktičnoj se provedbi još uvijek raspravlja na mnogim mjestima, na primjer pitanje bi li se testovi trebali održavati kod kuće ili u školi.

Iznad svega, radi se o testovima jednostavnijim za upotrebu, bez dubokih brisa nosa ili grla. Pored toga, još uvijek se nude konvencionalni brzi testovi koje provodi obučeno osoblje. Matematički, s dva testa tjedno za sve vrtiće i školsko osoblje, kao i za sve učenike u Njemačkoj, bilo bi potrebno više od 20 milijuna testova tjedno.

Merkel i premijer nisu postigli nikakve posebne dogovore o organizaciji daljnjeg rada škola i vrtića, na primjer o mogućem zatvaranju ili drugim ograničenjima. Savezne države nastavljaju samostalno regulirati ta pitanja.

6. Dodatna “korona pomoć” za tvrtke

Savezna vlada planira dodatnu pomoć zbog korona krize za tvrtke. Za one tvrtke koje su posebno teško pogođene zatvaranjem zbog pandemije i koje su pogođene jako dugo, savezna vlada razvit će instrument dodatne pomoći u okviru europskih pravnih zahtjeva”, kaže se u odluci vijećanja savezne i državne vlade.

Kako bi točno ta dodatna pomagala trebala izgledati u početku su ostala otvorena. Mogući su dodatni programi za sektore koji su posebno pogođeni, poput turizma ili gastronomije.

Tijekom krize savezna vlada već se odlučila za milijarde programa pomoći. Poslovna udruženja, međutim, opetovano kritiziraju da pomoć stiže prekasno i da je sustav financiranja previše složen. Nedavno su se savezna i državna vlada dogovorile o financijskom fondu za tvrtke koje čija je financijska situacija loša.

7. Korona testovi za tvrtke

Savezna i državna vlada i dalje se oslanjaju na dobrovoljno djelovanje. Početkom travnja poslovne udruge predstavit će prvo izvješće o provedbi koliko tvrtki sudjeluje u provođenju testova na koronavirus, rekla je kancelarka Angela Merkel (CDU). Na temelju toga i na temelju vlastitog istraživanja, Savezna vlada će tada procijeniti postoji li potreba za regulatornim djelovanjem u Pravilniku o zaštiti na radu, prenosi, Fenix-magazin.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL