Naslovnica Zanimljivosti Kakav će “život” u Mostaru biti ovo ljeto?

Kakav će “život” u Mostaru biti ovo ljeto?

Treći pandemijski val uzima maha. Broj oboljelih i umrlih svakim danom je veći, na cjepivo čekamo i siuviše dugo i pravo je pitanje što će s nama biti u nadolazećim mjesecima.

 

Daleko smo i od takozvanog imuniteta krda, bolnički kapaciteti su popunjeni, a lockdowna koji dio stanovništva i ovog proljeća priželjkiva, a dio i ne – prezirući ožujak i travanj 2020., gotovo sigurno neće biti, jer bh. vlasti jednostavno ne bi mogle odgovoriti na još jedan izazov ove vrste, nakon nakaradnih, nerealnih i neprovodivih “korona-zakona“, koji su i onako osakaćeno bh. gospodarstvo, dodatno zavili u crno.

Rade noćni klubovi

Bez lockdowna, ali s mnogo problema, oboljelih i umrlih, pravo pitanje je i što će biti s javnim događajima planiranima tradicionalno u predstojećim mjesecima.

Oni koje su organizatori davno najavili, trenutačno se održavaju (poput kazališnih predstava ili promocija knjiga), ali su posjeti naravno uglavnom oskudni, pa se s pravom može konstatirati kako “eventi“ ne služe svrsi. Naravno, ovdje ne ubrajamo pijančenja uz trbušne plesačice i striptiz u noćnim klubovima, čiji su prizori curili u javnost, a što je sasvim sigurno i značajno doprinijelo povećanju broja zaraženih. Ali to je “drugi svijet“ i tamo izgleda pojedinci mogu što požele.

Događaji koji bi da je normalno vrijeme okupili više stotina ili tisuća posjetitelja, a koje organiziraju ozbiljne udruge i institucije, ipak ne smiju kršiti važeće mjere, pa tako ni ove godine u nećemo imati Sajam gospodarstva – jedan od najznačajnijih događaja u gradu tijekom svake godine.

Početkom ožujka prošle godine objavili smo informaciju kako se Sajam neće moći organizirati, što je razljutilo ravnateljicu Dalfinu Bošnjak, bez obzira što je nekoliko dana kasnije stvar postala kristalo jasna – naravno nikomu nije padalo na pamet organizirati samu manifestaciju.

U 2020. otkazani su brojni događaji na koje su Mostarci navikli, a oni koji su nakon prošlogodišnjeg lockdowna organizirani, bili su specifični uz poštivanja mjera i preporuka s ciljem suzbijanja širenja opakog virusa.

Danas je dio događaja moguće organizirati na online platoformi, što je najčešći način organizacije u vremenu COVID-a 19. U Mostaru je primjerice prošle godine organiziran Streets art festival, pa je grad dobio nove murale na objektima, koje su umjetnici slikali s masksama na licu i uz poštivanje fizičke distance.

 Mostar Summer Fest jesenas je na dan vratio festivalsko ozračje u Mostar, kada su kod Sveučilišne knjižnice nastupili Let 3, After Affair i domaći bend Elliot.

Pedeset sretnih dobitnika koje su izvukli organizatoriu nagradnoj igri na društvenim mrežama imalo je priliku uživo pratiti festival, i to potpuno besplatno, te se na taj način makar prisjetiti starog vremena, koje svima nedostaje. Za sve koji nisu bili u mogućnosti nazočiti svirci, organiziran je online prijenos na Facebook profilu Festa.

Aplikacije za MBRF

Na sličan način organiziran je i kultni Mostar blues i rock festival. Muzički bendovi jedan za drugim spuštali su se u izolirani studijski prostor i stvarali glazbu koja se potom emitirala na BHT1.

Nije isključeno da i ove godine ovaj festival dočekamo u istoj formi, mada će se organizatori, kako su nam jučer kazali, potruditi da to bude koncertna forma, naravno ukoliko bude moguće sve organizirati.

– Teško je u ožujku govoriti što će biti na ljeto. Pripremamo aplikacije i šaljemo ih institucijama koje bi trebale pomoći manifestaciju, a na osnovu pristiglih odgovora vjerujem da ćemo u roku od mjesec moći planirati Fest. Prošle godine smo to uspjeli “izgurati“ s domaćim snagama, a sada čekamo i pratimo pomno situaciju oko COVID-a 19. Ovogodišnji će biti 19. po redu festival. U najgorem slučaju ponovit ćemo ono što smo imali prošle godine, rekao nam je organizator Mili Tiro.

Podsjećamo, sportski događaji odavno su zatvoreni za publiku i nazoči im tek manji broj službenih lica i predstavnika medijskih kuća. H.Ž.Dnevni list.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL