Naslovnica Politika Međunarodna zajednica: Komšić želi pogrešno predstaviti te iskriviti ulogu EU i SAD-a...

Međunarodna zajednica: Komšić želi pogrešno predstaviti te iskriviti ulogu EU i SAD-a u BiH

Veleposlanici Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, Izalanstva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH reagirale su na “non paper” dokument koji je Bruxellesu uputio drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

“2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje s reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni”, navodi se.

Ističe se kako su lideri u BiH obvezali na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje.

“Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko sudjelovanje, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana”, priopćeno je.

Na kraju izjave pozvali su sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pozornost usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu prema EU, prenosi, Brotnjo.info.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL