Naslovnica Život Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

Mamić se o tome oglasio priopćenjem u kojem je naveo da je nadležnom Županijskom sudu Zagreb podnio molbu putem svojih branitelja.

 

Zoran Mamić podnio je zahtjev za služenjem kazne u BiH. Mamić se o tome oglasio priopćenjem u kojem je naveo da je nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio putom svojih branitelja molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini čiji je državljanin, piše RTL.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– U želji da izbjegnem bilo kakve medijske spekulacije i neprovjerene informacije koje se mogu pojaviti vezane za moj pravni status želim izvijestiti javnost o sljedećem:

Također, danas, nakon što sam Molbu dostavio Županijskom sudu Zagreb, o istom sam izvijestio i nadležno Ministarstvo pravde BIH. Nadležnom Ministarstvu BIH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BIH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BIH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura.

2. Posebno želim istaknuti da svi zakoni i međunarodne konvencije koja sam pobrojao u ovom priopćenju a na temelju kojih se zasniva Molba za ustupanje izvršenja pravomoćne presude jasno prave distinkciju između mog trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu. Osobno želim naglasiti niti sam u bjekstvu, niti bi ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin kao i drugim već navedenim zakonima. Želim još jednom ukazati da je zaključenje sporazuma i konvencija na koje se pozivam rezultat međudržavnih, bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su prepoznati u pravnim sustavima kao sredstvo za unapređenje i razvijanje daljnje suradnje u području pravnog prometa, cijeneći načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, smatrajući da se ovi ciljevi u najvećoj mjeri mogu postići izvršenjem krivičnih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe. Dakle, navedeni sporazumi nadilaze pojedinačne slučajeve i jesu dio pravne stečevine na čiju primjenu su se obvezale i Republika Hrvatska i BiH, a moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo jesu motivirani i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi (o) protiv mene vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje..

Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu, pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje.

3. Radi potpune informacije, želim istaknuti da sam putom svojih odvjetnika Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu i nadam se da će isti u nekom pravno razumnom roku donijeti svoju odluku. Moji odvjetnici su mišljenja da i navedena odluka DSV o suspendiranja sudaca koji su odlučivali u mom predmetu kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendiranih sudaca moguće i ubrzati odluku navedenog suda.

4. Iako shvaćam da je ovaj predmet od samog svog početka u središtu medijske pozornosti želim da iskažem svoj nedvojbeni stav da ubuduće a povodom ovih dešavanja neću istupati u javnosti kao niti moji odvjetnici kako u RH tako i u BIH.

Stoga, ujedno upućujem i molbu za medije i njihove predstavnike, da o ovom i o drugim događajima vezanim uz izvršenje pravomoćne presude putem institucija Bosne i Hercegovine objektivno i činjenično potkrijepljeno informiraju javnost, sukladno pravilima novinarske profesije i etike, stoji u priopćenju Zorana Mamića.

Podsjetimo, bivši trener Dinama pravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Osijeku na četiri godine i osam mjeseci zatvora, dok je njegov stariji brat Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora. Obojica su osuđeni zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama.

Kako je ranije javio RTL, Zoran Mamić je prije pet dana napustio Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu, gdje se već nalazi Zdravko Mamić.

Inače, prošli tjedan objavljeno je da se Zoran Mamić mora 26. travnja pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu kako bi se odredio datum kada će početi služiti zatvorsku kaznu, nakon što ga je Vrhovni sud pravomoćno osudio za izvlačenje novca iz Dinama.

 

HERCEGOVAČKI PORTAL