Naslovnica Politika Aleksandar Vučić: Znam ko me je napao u Srebrenici

Aleksandar Vučić: Znam ko me je napao u Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zna ko ga je u julu 2015. napao u Srebrenici i da nisu tačne tvrdnje da je to organizovala Bezbjednosno informativna agencija (BIA).

 

“Otišao sam da se poklonim žrtvama i to je bio jedini trenutak kad sam pognuo glavu, momci iz obezbjeđenja su saginjali glavu, jer je to prirodna reakcija, ali ja sam tada bio ponosni Srbin, predsjednik Srbije”, rekao je Vučić u intervjuu za Face TV.

Rekao je da je nevjerovatno da neko pomisli da je on to organizovao sam protiv sebe, da je pozvao telefonom čovjeka koji ga je udario u rame nogom, i da nikad nije insistirao na priči o tom napadu.

On je za Face TV govorio o stradanju porodice Vučić u Drugom svjetskom ratu, i dodao da se zalaže za kulturu sjećanja na zločine i u Srebrenici i u Jasenovcu i Jadovnu.

Ipak je i pored više puta ponovljenog insistiranja odbio da Jasenovac okarakteriše kao genocid i objasnio da je jasno šta lično misli, ali da kao predsjednik Srbije ne želi da se vraća u prošlost, jer to donosi još 100 godina sukoba.

Vučić je ponovio da nikada nije pucao na Sarajevo, da ne postoji nijedna njegova slika sa oružjem i da nikada nije bio četnik.

Kada je riječ o Srbiji, Vučić je rekao da je ona teritorijalno sebi dovoljna i da ostali treba da prestanu “da je komadaju”, a da “Srbija nema teritorijalnih pretenzija prema susjedima”.

“Neće biti rata”, rekao je Vučić i dodao da je njegova riječ najveća garancija za to.

Izjavio je da je apsolutni interes Srbije mir i stabilnost u regionu, te poštuje integritet BiH, ali i suverenitet Republike Srpske unutar nje.

“Ne treba ničega da se bojite, osim neodgovornosti i neozbiljnosti i pokušaja nerješavanja problema. O svim problemima treba da se govori otvoreno i odgovorno”, rekao je Vučić.

Na komentar voditelja da mu “pravično rješenje” zvuči kao da “Srbija treba da dobije polovinu BiH”, Vučić je naveo da mu to nije palo na pamet i da Republiku Srpsku voli, a BiH poštuje.

Govoreći o navodnom neslužbenom diplomatskom dokumentu non-pejperu, koji prekraja granice na Balkanu, Vučić je rekao da Srbija podržava integritet BiH i da neće da učestvuje u raspravi o nečemu što suštinski ne postoji.

“Ne samo da nisam učestvovao u pisanju, već ga nisam ni vidio. Vidio sam špekulacije u medijima. Vidio sam da tu ima svačega oko Kosova. Vi kažete u tome da će Srbija da prizna nezavisno Kosovo, da će da se odrekne Preševa i Bujanovca da bi dobila Republiku Srpsku. To se neće dogoditi i ništa od toga nije na takav način realno, niti je dobro, niti nam je potrebno”, rekao je Vučić.

On je podsjetio da ni Bakir Izetbegović ni Željko Komšić ne bi trebalo da priznaju kosovsku nezavisnost, jer nemaju pravo da rasturaju i komadaju Srbiju.

“Svakom drugom Srbinu zamjerate ono što ste sebi dozvolili i unaprijed oprostili. Jer su to izgovorili najviši predstavnici bošnjačkog naroda. Hoćete da Srbi prihvate da je bombardovanje i agresija bila blagougodni čin zato što je neko htio da otme teritoriju Kosova”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ponovio je da se to iz navodnog non-pejpera neće dogoditi, jer su Srbiji potrebni ljudi, a ne teritorija.

“Vi imate takozvani podijeljeni suverenitet i podijeljene nadležnosti između Republike Srpske i Federacije BiH. To je vaša stvar”, rekao je Vučić i dodao da je njegova inicijativa da zemlje na Balkanu sarađuju.

Na konstataciju da sve što on misli za njega kažu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, Vučić je naglasio da nema potrebe bilo ko da priča u njegovo ime.

“Milorad Dodik je vrlo inteligentan čovjek. On je sve samo nije neko ko sluša ili sprovodi šta ja govorim. On ima svoju politiku, svoju stranku, veoma je samosvojan. Ne moramo da mislimo po svim pitanjima isto, ali neću reći nijednu riječ protiv njega u emisiji, jer je to dio našeg dogovora, kojeg se drže predstavnici Srba. Imali smo bolne sankcije, zatvaranje granica na Drini što više ne smije nikada da se ponovi”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je poručio da ljudi u BiH treba da budu srećni zato što Srbija raste, a ne da to bude problem. “Nikad nisam razumio, zašto volite da predstavite nekog za neprijatelja tamo gdje ga nema”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da hoće da bude zapamćen kao neko ko je sačuvao mir i kao neko ko je izgradio Srbiju, te da ga mnogo više interesuje ekonomski razvoj Srbije i napredak koji se bilježi pod njegovim vodstvom od političkih drama.

Efendija Cikotić je brat Selme Cikotića, a u njegovu džamiju dolaze i vehabije!

 

HERCEGOVAČKI PORTAL