Naslovnica Gospodarstvo ZBOG PANDEMIJE Ugroženo 245 000 radnih mjesta u BiH

ZBOG PANDEMIJE Ugroženo 245 000 radnih mjesta u BiH

Pandemija koronavirusa teško je pogodila BiH i postoji “neposredan rizik od gubitka 245.000 radnih mjesta zbog njihove specifičnosti”, navodi se u danas objavljenom zajedničkom istraživanju Međunarodne organizacije za rad (ILO) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 

 

U izvješću se dodaje da je to obuhvaćalo blizu 20 posto radne snage krajem 2020. godine i da ILO globalno upozorava na pojavu “zaključane generacije”. U studiji je utvrđeno 14 sektora koji su posebno osjetljivi na udar pandemije, a među njima su veleprodaja i maloprodaja, transport, poljoprivreda i stočarstvo, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u posluživanju hrane.

“Ovi sektori se u najvećoj mjeri preklapaju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, piše u dokumentu.

EBRD navodi da se polovina ugroženih radnih mjesta nalazi u mikropoduzećima koja imaju do 10 radnika i da su posebno na udaru mladi jer imaju veliki udio u pogođenim sektorima.

“Od 245.000 ugroženih poslova, nešto manje od polovine odnosno 114.000 odnosi se na mikro poduzeća s do 10 radnika. Žene, koje čine 67 posto poslova u zdravstvu i zdravstvenoj zaštiti u Bosni i Hercegovini, u prvom su redu krize”, dodaje se.

Ranjive su i drvoprerađivačke i metaloprerađivačke te djelatnosti povezane s turizmom, gdje je angažirana uglavnom mlađa radna snaga.

“Veliki udio mladih zaposlenih u izloženim sektorima može imati još veći utjecaj na radna mjesta”, upozorava se u studiji.

U analizi se navodi da su oba entiteta pokušala nadoknaditi poduzećima njihove gubitke bez obzira na to kojem sektoru pripadaju. EBRD preporučuje da se na entitetskoj razini formulira sveobuhvatna politika zapošljavanja i da se zdravstveno osiguranje odvoji od kategorije nezaposlenih osoba.

U preporukama se navodi da treba poboljšati povezanost baza podataka i razmjenu informacija među različitim razinama vlasti i institucijama, razmotriti dodatne sheme za očuvanje radnih mjesta i preispitati dosadašnje mehanizme za zaštitu radnih mjesta, ukoliko su uvedeni, prenosi Srna.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL