Naslovnica Politika Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je podnio ostavku

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je podnio ostavku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je podnio ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH.

 

 

Ta informacija je potvrđena u OHR-u. Ostavka stupa na snagu 1. kolovoza, kada će na dužnost stupiti novi visoki predstavnik. A novi visoki predstavnik bit će Nijemac Christian Schmidt.

“Danas su u Sarajevu veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka”, kazali su iz OHR-a.

Upravni odbor se, u svom priopćenju, raduje suradnji s gospodinom Schmidtom, nakon što prvog kolovoza 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka Valentina Inzka stupiti na snagu.

Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH.

OHR će sada obavijestiti generalnog tajnika Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost veleposlaniku Valentinu Inzku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina.

Ruska Federacija se nije složila s ovom odlukom, priopćeno je iz PIC-a.

Do sada je Vijeće sigurnosti UN-a potvrđivalo imenovanje novog visokog predstavnika.

Ostavka stupa na snagu 1. kolovoza

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL