Naslovnica Život Hercegovina: Umjesto “70 avio bombi” – ćorci!

Hercegovina: Umjesto “70 avio bombi” – ćorci!

U srijedu, 16. lipnja, medijima je odjeknula nevjerojatna vijest iz Tužiteljstva BiH kako su tijekom pretresa u jednoj tvornici u Grudama nađene avionske bombe. I to više njih.

 

 

“U skladišnim prostorima jednog poduzeća pronađena veća količina avio-bombi, čija nabavka, držanje i promet građanima nikako nije dozvoljena”, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Međutim, mediji su uskoro istražili da se zapravo radi o lanserima bez elektronike i punjenja koji su u tom skladištu već 30 godina jer se radi o jednoj od četiri pogona nekadašnje, mostarske tvornice ‘Soko’, danas privatizirane tvornice tvrtke Autoherc, vlasnika Mire Palca.

Palac saslušan i pušten

Vlasnik ove tvornice, koja je privatizirani bivši pogon uništene mostarske tvornice ‘Soko Vazduhoplovna Industrija, RO Vazduhoplovstvo tvornice’, a danas poduzeće ‘Autoherc’ koje proizvodi filtere za pročišćavanje zraka od prašine i drugih tvari kod industrijske i druge proizvodnje, jučer je priveden, saslušan, dao izjavu, i pušten jer tužitelji nisu predložili određivanje pritvora jer je “predmet u fazi provjere”.

Za podsjetiti je da o određivanju pritvora ne bi trebalo niti razmišljati da je u pitanju takav teški arsenal od čak 70 avio bombi, što ujedno bio među najvećim pronalascima oružja u poslijeratnoj BiH, nakon slučaja pronalaska „mostarskih granata“ iz 2002. godine kada je na tri lokacije, u istočnom dijelu Mostara, pronađeno više od 9.000 minobacačkih granata, kalibra 120 mm, te oko 3 tone baruta.

Da podsjetimo, iako možda mnogi to znaju, glavno sjedište nekadašnjeg ‘Poduzeća Soko’, a kasnije ‘Soko Vazduhoplovna Industrija, RO Vazduhoplovstvo’, osnovanog 1950. godine, koji je proizvodio vojne modele zrakoplova poput SOKO Galeb i drugih kao i helikoptera Gazela, bilo je u Mostaru.

Zapošljavao je, za današnje prilike, nevjerojatnih 5.000 radnika. Danas su to privatizirane, višenamjenske hale koje uglavnom služe za održavanje mostarskog Sajma gospodarstva.

Uz glavnu tvornicu, postojali su i pogoni u Čitluku, Grudama, Ljubuškom i Nevesinju gdje je sveukupno radilo još 3.000 radnika. Tijekom i nakon rata većina strojeva je uništena ili ukradena, a konkretno tvornicu TSP ‘Soko’ Grude kupio je privatni vlasnik te se tako i mogu objasniti zaostali lanseri koji tu “čame” tri desetljeća.

Političke konotacije

Kako su jučer javljali mediji, Palac je istražiteljima rekao da je bivše pogone ‘Sokola’ privatizirao 2004. godine i da je u njima pronašao lansere raketa koje je, potom, namjeravao prodati, ali za iste nije našao kupca. Istražitelji su pronašli 70 lansera.

No, ovaj slučaj već ima i političke konotacije, iz razloga jer se Palac spominje kao biznismen usko povezan sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem koji je u nekadašnjem ‘Sokolu’ bio među vodećim ljudima menadžmenta, ali i kao blizak suradnik Ante Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH koji je zbog optužbi za kriminal iz BiH izbjegao u Hrvatsku.

Vlasnik ‘Autoherca’ se spominje i 2015. godine u kontekstu predsjedničkih izbora u susjednoj Hrvatskoj jer su autobusi ovog poduzeća prevozili glasače iz BiH na glasanje, a dovodi se i u svezu s pojedinim generalima HVO-a.

‘Autobusi poduzeća ‘Autoherc’ iz Gruda u nedjelju će u BiH besplatno voziti zainteresirane birače u hrvatske konzulate gdje su biračka mjesta, a to je zaključak sastanka što ga je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u utorak u Mostaru održao s članovima izbornog stožera HDZ-a BiH”, objavili su mediji 2015. godine.

Lažna vijest iz Tužiteljstva ili (ne)namjerna pogreška?

Međutim, Tužiteljstvu BiH (ne)namjerno se potkrala kardinala pogreška – izvijestili su o pronalasku avionskih bombi, umjesto lansera bez elektronike i punjenja, što je nevjerojatan primjer samodiskreditacije.

Ovu informaciju, da nisu pronađene avio bombe već lanseri, iz Tužiteljstva nisu demantirali, a nije korigirana niti informacija o “pronađenim” avio bombama. Zasigurno je da bi ovakvu ili sličnu vijest drugih autora Tužiteljstvo ocijenilo kao “širenje lažnih vijesti” ili “poticanje straha i panike kod građanstva”.

Radi li se o nedopustivoj pogrešci ove institucije, posebno u državi prožetoj stalnim političkim i međunacionalnim krizama, još nema službenog odgovora.

Pretpostavlja se da pronađeni lanseri nisu isporučeni za mostarski SOKO zbog očite činjenice o početku rata i da ih je tadašnje vodstvo tvornice očito svjesno i namjerno zadržalo u Grudama, a to je sada, zapravo – šuplje željezo. No, mnogi sugovornici nakon ovog skandala se pitaju se odgovara li nekome afera u zapadnoj Hercegovini i zbog činjenice da u pretresu nije sudjelovao županijski MUP.

Neki od njih čak povlače paralelu s posljednjim potezima hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegovim inzistiranjem na NATO summitu da u Deklaraciju NATO-a, u dijelu koji se odnosi na BiH, uvrsti i Daytonski mirovni sporazum koji podrazumijeva konstitutivnost tri naroda, ali i njegove (česte) kritike prema ‘političkom Sarajevu’.

Svakako da bi pronalazak avionskih bombi u Grudama, toj “crvenoj krpi” i u posljednjem ratu administrativnom i materijalno-tehničkom sjedištu nekadašnje Herceg-Bosne, odjeknuo i do NATO-a. O naknadnim mogućnostima za ozbiljan i snažan diplomatski pritisak i na samog Milanovića koji je “izvan svih šablona” i stvara veliku nervozu mnogima, ne samo u Hrvatskoj nego i u BiH, može se samo nagađati.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL