Naslovnica Zanimljivosti Danas i sutra vrhunac toplinskog vala, upaljen crveni meteoalarm!

Danas i sutra vrhunac toplinskog vala, upaljen crveni meteoalarm!

Iako se već pisalo i upozoravalo na val vrućine, još jednom treba upozoriti da se vrhunac vrućine očekuje danas i sutra kada bi u mnogim dijelovima regije temperature mogle prijeći 35°C, lokalno dosegnuti 40°C, ili čak i koji stupanj više.

 

Potkraj dana, zatim tijekom petka i subote zbog velike vlage u zraku i blizine hladne fronte u kopnenim dijelovima Hrvatske, sjeveru, sjeverozapadu i sjeveroistoku Bosne, sjeveru i sjeverozapadu Srbije, očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavine – stoji u objavi na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna koju uređuje prof. Zoran Zadro.

Kako navodi, ponegdje je moguće snažno olujno nevrijeme uz jak i olujni vjetar moguće i nastanak tornada, jaku grmljavinu, grad (tuču) i obilne pljuskove koji mogu uzrokovati kratkotrajne bujične poplave.

Za područje Mostara danas je na snazi crveno upozorenje za izrazito visoke dnevne temperature zraka.

Znate li što označava crveno upozorenje?

Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se iznimno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne za ljude i životinje zbog čega je potrebno poduzeti određene korake da bi se zaštitili.
U ovom slučaju je obvezno poštivanje savjeta i uputa nadležnih državnih službi.
Pojave koje se karakteriziraju crvenim meteoalarmom su kiša koja pada brzinom 45 mm po satu, dnevne temperature iznad 35 stupnjeva Celzijusa, kao i ekstremno niske temperature tijekom zime koje se spuštaju više od 30 stupnjeva ispod nule.ž

Ukoliko ne morate ne izlažite se suncu u vremenu od 11-17 sati

Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Dani koji su pred nama donijet će obilje sunca i dosta visoke temperature, pa nije zgorega napomenuti kako treba izbjegavati boravak na suncu i propisno se zaštiti od štetnih zraka koje su vrlo opasne za kožu. Poželjno je nositi sunčane naočale, a glavu pokriti šeširom ili kapom. Ukoliko nije potrebno, izbjegavajte izlazak na sunce u vremenu od 11-17 sati.

Tijekom ovih vrućih danapreporučuje se piti više tekućine, najbolje vode, ali ne one koja se hladi u hladnjacima jer to izaziva kontraefekt. Prehladna voda, ili neki drugi napitak, uzrokuju da se ljudi više znoje pa sva popijena tekućina odmah izađe iz tijela. Treba izbjegavati i alkohol, a ono što također treba izbjegavati jesu gazirana pića.

I s hranom treba pripaziti, jermasna, pržena ili prejako začinjena hrana nikako nisu dobar izbor za ovako visoke temperature. Preporuča se jesti mnogo voća koje osvježava organizam, povrća te laganih variva i juha.

Ne zaboravite povesti računa o svojim kućnim ljubimcima ukoliko ih imate. Osigurajte im dovoljno hlada kao i svježu vodu!

 

HERCEGOVAČKI PORTAL