Naslovnica Zanimljivosti Ciklona koja je izazvala poplave u Europi stiže i u Hrvatsku

Ciklona koja je izazvala poplave u Europi stiže i u Hrvatsku

Meteorolozi danima najavljuju veliku promjenu vremena koja u Hrvatsku stiže s vikendom. Još jutros smo pisali kako HRT-ov Zoran Vakula najavljuje kišu, grmljavinu i tuču te kako prijete bujične poplave.

 

Zbog svega najavljenog DHMZ se oglasio posebnim priopćenjem u kojemu piše o značajnim količinama kiše u sljedeća 72 sata. Kažu kako uslijed djelovanja visinske ciklone može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Dodaju kako takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave, dok se najmanje kiše očekuje u Dalmaciji, gdje na otocima može ponegdje i izostati. Upozoravaju kako promjena počinje već danas s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, koji će biti sve učestaliji prema kraju dana.

Dodaju kako će sutra u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ističu kako će kiša ponegdje biti i obilna.

Samo će u Dalmaciji biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. “Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar”, prognoziraju u priopćenju DHMZ-a. Poručuju i kako se temperatura neće znatnije mijenjati.

Najavljuju urbane poplave i naglo podizanje vodostaja

Postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake očekuje se u ponedjeljak, najprije na sjeverozapadu. “Upozoravamo da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i preko 100 litara kiše po četvornom metru.

Upozoravamo da većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka”, navodi DHMZ u priopćenju kakvo rijetko izdaje, samo u slučaju ekstremnih vremenskih neprilika.

Osim toga, N1 javlja kako se oglasio i Hidrološki sektor DHMZ-a koji također ima upozorenje o vodostajima.“Zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom vikenda 17.07. i 18.07.2021., a naročito tijekom subote na području Gorskog Kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla)”, upozorili su.

Na snazi je i Meteoalarm, koji je za danas izdao žuto upozorenje za cijelu zemlju osim Istre te središnjeg i južnog Jadrana. Za istok zemlje je izdano upozorenje jer su lokalno mogući izraženiji pljuskovi i obilnija oborina, a vjerojatnost grmljavine je do 60 posto. DHMZ upozorava na mogućnost jačih grmljavinskih nevremena.

“Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, naveli su. Isto upozorenje na snazi je i za središnju i sjevernu Hrvatsku te područje sjevernog Jadrana, s tim da je na tim područjima vjerojatnost grmljavine do 40 posto. Žuto upozorenje na snazi je i zbog pojačanog sjeveroistočnog vjetra na području Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala. Očekuju se udari vjetra od 65 do 85 km/h.

DHMZ javlja kako se očekuju lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. “Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, poručili su.

Upozorenje meteoalarma za danasSCREENSHOT

Sutra najveći dio zemlje u narančastom alarmu

Za sutra se predviđaju obilnije oborine nego danas pa su u skladu s tim i jača upozorenja. Upozorenje je izdao i sustav Meteoalarma koji je za cijelu kontinentalnu Hrvatsku i sjever Jadrana izdao narančasti meteoalarm dok je ostatak zemlje pod žutim.

Za područja s narančastim alarmom predviđa se mjestimice obilna kiša u kratkom vremenu zbog koje su moguće bujične i urbane poplave. Osim toga, lokalno su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Najviše kiše predviđa se u Karlovačkoj regiji gdje može pasti od 30 do 100 mm kiše.

Kada se radi o žutim alarmima, za Istru je izdan zbog olujnih udara sjeverca i bure kao i lokalnih pljuskova i grmljavine. Za područje oko Splita kao i na jugu zemlje alarm je na snazi zbog lokalnih pljuskova i grmljavine. Za preostala mjesta je na snazi zbog ponegdje jake bure i sjevernog vjetra s najjačim udarima vjetra do 85 km/h.

HERCEGOVAČKI PORTAL