Naslovnica Društvo USTAVNA KRIZA: Idućih 6 mjeseci BiH bez legalnog predsjednika

USTAVNA KRIZA: Idućih 6 mjeseci BiH bez legalnog predsjednika

Komšićevim preuzimanjem dužnosti od Dodika, BIH ulazi u novih 6 mjeseci “slabe države” pod vodstom neustavnog lidera koji će kao i svaki put svog predsjedanja nad dvojicom ustavnih članova Predsjedništva, oslabiti BH ekonomiju, destabilizirati odnose i podići nivo netolerancije.

 

Samo njegovo pojavljivane barem kod jednog ako ne i dva naroda te kod većin Bošnjaka izaziva nevjerico. Počesto i žgaravicu.

Farmaceutska industrija ga voli, no narodi u BIH, građani BIH a naročito Ustav BIH ga, uopće ne podnosi.

Iako on to sve zna, ljubav prema obitelji. želj da se vrate krediti a i zgodna mogućnost da obvezama u Predsjedništvu , čitaj nad šankom, pravdaš kasne dolaske kući, jače su od ustavnog patriotizma. Koji nikada nije ni imao.

Država međutim koja nema lidera na svom čelu nije konkuretna država. Predsjedništvo je zamišljeno kao stabilizirajući faktor na čijem čelu stoji ujediniteljski trojac, predstavnici triju naroda, ne pripadnici naroda čije se narode majorizira.

Komšić ne može u Hrvatsku, ne može po većem dijelu BIH gdje je omrznut, ne može niti u Beograd gdje je nekada bio veleposlanik. Sve to govori o tome koga je Lagumdžija slao u diplomaciju.

Čovjek je hodajući konflikt i politički postoji samo zahvaljujući na održavanju konfliktnog stanja u BIH i oko BIH.

Komšić u Predsjedništvu znači stalno neprijateljstvo Sarajeva prema 8 milijuna Srba i Hrvata, znači stalnu frustriranost jednog od tri naroda utemeljitelja BIH i znači naprosto stagnaciju.

Komšić će biti na čelu Predsjedništva iako svi u OHR-u znaju da on nema ustavnu moć veta, jednu od nasjvažnijih ovlasti Predsjedništva.

Komšić će na čelu BIH biti iako ga je Ustav BIH proglasio nelegalnim stavljajući na Izborni zakon, koji omogućuje izbor nelegitimnih predstavnika na svim razinama, oznaku – potrošen, nevaljao, neustavan.

Treba li k tome dodati da su njegovi svakodnevni napadi na ustavni poredak BIH, kršenje zakletve koju je dao, izbjegavanje zaštite vitalnih nacionalnih interesa hrvatskog naroda u BIH, kojem je prema Ustavu dužan polagati račune, i koji je dužan štititi na cijelom teritoriju FBIH, ništa drugo nego kazneno djelo ili u najmanju ruku posve dovoljan razlog za opoziv?

Apeliramo stogap o tko zna koji put na predstavnike Hrvata u BIH:

1.Predložite zakon o opozivu predsjednika (impeachment)  na način da taj proces provodi isto ono tijelo koje je ovlašteno za odobravanje moći veta članu predsjedništva (NSRS , hrvatski, bošnjački klub Doma naroda)

2.Prestanite pričati o izbornim jedinicama u FBIH jer su neustavne i bit će lako oborive, tražite da se direktno izabrani izborni pobjednici kao uvjet pristupanja funkciji moraju podrediti provjeri moći veta u hrvatskom klubu doma naroda, bošnjačkom iliti u NSRS. Taj uvjet SDA ne može braniti pred svijetom i Ustavnim sudom

3.Predložite zakon o zabrani zloupotrebe nacionalne pripadnosti kao uvjeta apliciranja na bilo koju funkciju. Krv, rasa, nacija ne smiju biti nikakav uvjet apliciranja na bilo koju funkciju u državi. Svi predstavnici Hrvata u hrvatskim klubovima Domova naroda ne moraju bit nacionalno Hrvati. Moraju biti birani od Hrvata. Time se rješava slučaj Zornić

4.Tražite izmjenu ustava u dijelu gdje se kaže da  “Članovi: Srbin i Hrvat i Bošnjak” u “hrvatski, srpski i bošnjački član Predsjedništva”

5.Zatražite da bilo koji građanin BIH koji želi da se kandidira na neku funkciju u RS-u ili FBIH nikako ne smije biti uvjetovan prebivalištem u RS ili FBIH. BIH je zemlja raseljenih. Izborni zakonovadac koji je uveo to pravilo nije čitao Ustav, još je manje poštovao kalvariju raseljavanja BIH. Srpski član predsjedništva kojeg bira RS ima pravo živjeti i u Drvaru i u Mostaru i u Zurichu.

Hrvatski član Predsjedništva koji se bira u FBIH ima pravo živjeti u RS. I ne mora biti Hrvat. Mora samo dobiti privolu na moć veta u hrvatskom klubu doma naroda FBIH. Ograničenja BH državljanima da se kandidiraju za državne funkcije, na osnovu entitetskog prebivališta glupa su i donio ih je pisac Izbornog zakona. OSCE. Institucija koja nikada nije poštivala naš Ustav.

BIH ulazi u novih 6 mjeseci bez ustavnog člana Predsjedništva. Novih 6 mjeseci krize i propadanja. Glasači Željkla Komšića “Hvala vam” što ste i svojoj i našoj djeci usporili perspektivu.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL