Naslovnica Zanimljivosti Loše vijesti za Hrvatsku: Uskoro bi nam mogli aktivirati “crveno”? ‘Ovo bi...

Loše vijesti za Hrvatsku: Uskoro bi nam mogli aktivirati “crveno”? ‘Ovo bi mogao biti slom sezone

Nijemci se raspisali o mogućem slomu naše sezone. “Raspoloženje je bilo optimistično”

 

Broj inficiranih na Jadranu vrtoglavo raste, a Hrvatska, čija privrede zavisi od turizma kao ni u jednoj drugoj članici EU-a, zabrinuta je zbog turističke sezone.

“Turistčki sektor u zemlji je alarmiran otkako je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prošlog četvrtka (15. srpnja) najprije promijenio koronastatus hrvatskih obalnih područja sa zelenog na narančasti”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a prenosi DW.

Kako se navodi, podaci ECDC-a, koji uvijek odražavaju događanja u prethodna dva tjedna, predstavljaju upozorenje.

“U ugostiteljstvu postoji strah da će uskoro uslijediti crveni (status)”, piše novinar FAZ-a Michael Martens.

Raspoloženje je bilo optimistično

Autor ocjenjuje da to ugrožava ono što je do sada postignuto u sezoni. “Do sada je Hrvatska dostigla 74 posto turističkih kapaciteta iz predpanedmijskog ljeta 2019. godine. Opće raspoloženje je bilo optimistično, broj infekcija je donedavno bio nizak.

Na novo ozbiljno stanje upućuje to da je incidencija trenutno veća nego u isto vrijeme prošle godine. Tako je prema podacima nacionalnih zdravstvenih službi u prvih 16 dana lipnja 2020. godine bilo zabilježeno 1200 infekcija, a ove godine 1586″, piše FAZ.

List navodi da je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović upozorio na to da se smjernice vlasti shvate ozbiljno, te da one nisu same sebi cilj. “Riječ je o tome da se spriječi gubitak kontrole”, citira FAZ Božinovića.

Budite razumni, cijepite se!

Ministrica turizma Nikolina Brnjac, kako piše FAZ, rekla je da novi status narančaste boje predstavlja dodatno upozorenje. Ona je, kako dalje piše list, pozvala sve zaposlene u turizmu, kao i turiste da se cijepe: “Budite razumni, cijepite se i pridržavajte se epidemioloških mjera.”

“U Hrvatskoj je mala spremnost na cijepljenje. Samo 46 posto stanovništva do sada je primilo barem jednu dozu. Ponuda cjepiva već je odavno premašila potražnju.

Gotovo 400.000 doza već je poklonjeno drugim zemljama, od toga 240.000 Bosni i Hercegovini. Vlada je također odlučila da se od sada neosigurani ljudi i stranci također mogu cijepiti besplatno”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL