Naslovnica Društvo Poruka ugostitelja s Makarske rivijere: Vratite nam goste iz BiH, eto vam...

Poruka ugostitelja s Makarske rivijere: Vratite nam goste iz BiH, eto vam Česi, Poljaci i svi ostali

Makarska rivijera je godinama omiljena  turistima iz BiH kojih ove godine zbog mjera nema u tolikom broju. Jučer je izašao podatak da je tek desetak posto gostiju iz BiH na Makarskoj rivijeri.

 

 

Gostiju ima na plažama, ali ugostiteljski objekti u Gradacu, Zaostrogu, Živogošću, Drveniku su uglavnom poluprazni.

Jedan ugostitelj koji ima restoran na samoj plaži rekao je za portal Hercegovina.in: ” Plaže su pune, ali kafići i restorani su prazni. Nema naših gostiju iz BiH koji nisu štedljivi i koji su punili naše objekte.

Danas imamo Čehe i Poljake koji zahvaljujući što su u EU sa sobom donesu hranu i piće, pa čak i vodu u galonima donose” Sve bi njih rado zamijenili za naše Hercegovce i Bosance”.

Iznajmljivačica apartmana nam kaže da je njima svejedno ko im je u objektu, ali ističe: “Prije par dana došli su nam momak i djevojka iz Poljske.

Kada smo im dali ključeve oni su dobrih pola sata iznosili hranu i piće. I odu na kupanje, a u apartmanu ostave klimu da hladi zidove. Naši gosti su naši gosti i žao nam je što su ih mjere odvratile od Makarske rivijere”.

Djelatnica i vlasnica malog kioska za prodaju hrane kaže: “Nekada smo pjenili ako gosti iz BiH za marendu ponesu paštetu i narezak, a sada ovi gosti iz istočne Europe sa sobom donose sve. Bez gostiju iz BiH nema ni posla, ali ni zdrave i vesele atmosfere”.

I dok se za gostima iz BiH žali na Makarskoj rivijeri oni su ovo ljeto pootražili druge destinacije. Uglavnom Crnu Goru, ali i Grčki i Albaniju koje nemaju mjera na granicama.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL