Naslovnica Zanimljivosti Tesla, karta RH, kuna i glagoljica bit će hrvatski motivi na kovanicama...

Tesla, karta RH, kuna i glagoljica bit će hrvatski motivi na kovanicama eura

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice GSV-a održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktualnim političkim temama, a onda je i otkrio koji su prihvaćeni prijedlozi za hrvatske motive na kovanicama eura.

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da će sve učiniti da se stvore pretpostavke za ulazak u europodručje 2023. godine.

– Do 1. siječnja 2023. je manje od 18 mjeseci, otprilike kao od početka Covida do danas, da shvatite koliko je to kratak period. Da bismo kunu zamijenili eurom moramo ispuniti uvjete. Svaka zemlja ima pravo na jednoj strani kovanica imati svoje nacionalne simbole.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, i o čemu će Vlada donijeti zaključak.

Predloženi motivi su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Pritom će šahovnica kao motiv biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti raspoređeni na sljedeći način: na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv glagoljice.

O motivima su odlučivali među ostalima građani u web-anketi koja je trajala od 1. do 15. srpnja.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL