Naslovnica Promo Admiral Davor Domazet Lošo: Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane četiri puta...

Admiral Davor Domazet Lošo: Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane četiri puta spasili i obranili BiH

Admiral Hrvatske vojske Davor Domazet Lošo suprotstavio se tezama bošnjačkih unitarista i hrvatskih relativista o tzv. agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinute je pobio teze o tzv. agresiji Hrvatske na BiH: Hrvatska je’91. napadnuta s teritorija BiH sa dvije trećina snaga.

 

Vojni strateg, umirovljeni admiral Hrvatske vojske i ratni čelnik vojne obavještajne službe Davor Domazet Lošo reagirao je na teze kojima se Hrvatsku pokušava prikazati kao agresora u BiH.

Domazet Lošo zaslužan je za obavještajnu pripremu oslobodilačkih operacija Bljesak, Oluja i Južni potez. Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija Oluja spasila je Bihać od humanitarne katastrofe i opasnosnosti ponavljanja scenarija sličnog onome u Srebrenici, a operacija Južni potez prisila je bosanske Srbe na kraj rata i prihvaćanje Daytonskog sporazuma te konačno uspostavljanje Bosne i Hercegovine kao cjelovite države.

Svoje argumente iznio je prilikom gostovanja u emisiji Kontekst medijske kuće Al Jazeera Balkans, a snimku emisije, prije nekoliko dana je objavio Maxportal.

Riječ je o gostovanju od prije skoro pet godina, no ondje je iznio argumente još uvijek aktualne u dnevno-političkom i znanstvenom prostoru.

Davor Domazet Lošo: “Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane četiri puta spasili i obranili Bosnu i Hercegovinu

“Zar bi se admiral pobjednićke vojske trebao bojati? Ja sam spreman jer me i Haški sud prozivao pa sam stao pred njih! Vidite da sam večeras ovdje i razgovaram s vama”, rekao je.

“Vi u Bosni i Hercegovini morate jednom za svagda shvatiti i razumjeti da smo mi pobjednička Hrvatska vojska koja četiri puta spasila Bosnu i Hercegovinu”, dodao je.

Spomenuo je i kako je prisluškivao Miloševića osam godina te kako su Hrvatsku vojsku pred Mrkonjić Gradom zaustavili Amerikanci.

Nakon spomena Mrkonjić grada, voditelj ga je upitao potvrđuje li da je regularna Hrvatska vojska službeno bila na teritoriju Bosne i Hercegovine.

“Ja potvrđujem ovo. Da smo Hrvati, hrvatske oružane snage nota bene i Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane četiri puta spasili i obranili Bosnu i Hercegovinu. To ja tvrdim”, rekao je.

Na daljnju upornost novinara, podsjetio ga je na Splitsku deklaraciju.

“Ostavite te floskule za nekoga drugoga. Mi smo došli po sporazumu između države koja se zvala Bosna i Hercegovina i hrvatske države nakon Splitskoga sporazuma između Izetbegovića i Tuđmana. Pod tim sporazumima”

‘Po međunarodnom ratnom pravu možemo ući 60 kilometara’

Naglašava i kako je dvije trećine snaga JNA koja je 1991. godine izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, dolazilo iz BiH.

“Jer je agresija ’91.godine, dvije trećine snaga išle su na Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, a jedna trećina iz Vojvodine”, rekao je.

“Po međunarodnom ratnom pravu mi imamo pravo jer je agresija na nas. Šezdeset kilometara zračne linije možemo ući tamo gdje agresija ide na nas”, zaključio je Domazet Lošo.

U nastavku pogledajte video koji bi svaki Bošnjak trebao pogledati

 

HERCEGOVAČKI PORTAL