Naslovnica Društvo Odlazi “čovjek” koji je legalizirao državni udar, pretvaranje FBiH u bošnjački entitet

Odlazi “čovjek” koji je legalizirao državni udar, pretvaranje FBiH u bošnjački entitet

OHR je objavio oproštajnu poruku Valentina Inzka, visokog predstavnika, kojem sutra, nakon 12 godina, ističe mandat.

 

Njega će, kao što je poznato na toj dužnosti naslijediti njemački političar Christian Schmidt, iako ga na tu dužnost, kako je predviđeno Aneksom 10 Daytonskom mirovnog sporazuma, uz suglasnost zemalja potpisnica sporazuma, nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a, piše Hrvatski Medijski Servis.

Inzka će Hrvati u BiH pamtiti po tome što je omogućio državni udar u Federaciji BiH, odnosno protuzakonito i protuustavno formiranje vlasti, bez predstavnika stranaka za koje je glasovalo 90 posto hrvatskih birača u BiH izašlih na izbore.

Naime, nakon što je na prijedlog 5 halal Hrvata u hrvatskom klubu Federalnog doma naroda, uz 6 u bošnjačkom i probošnjačko srpskom klubu za predsjednika FBiH izabran kandidat minorne proustaške stranke HSP Živko Budimir, a na njegov prijedlog izabrana tzv. Platformaška vlada FBiH koju su predvodili SDA i SDP, Središnje izborno povjerenstvo BiH je poništilo izbor izvršne vlasti jer je obavljen protuzakonito.

Naime i prema nametnutim odredbama Izbornog zakona BiH, predsjednika i dopredsjednika FBiH predlaže 1/3 svakog od nacionalnih klubova Doma naroda Parlamenta FBiH, dakle 6, a ne 5 izaslanika.

Umjesto da sačeka da prvostupanju odluku SIP-a potvrdi ili ospori Sud BiH, koji je jedino nadležan drugostupanji organ, Inzko je poništio odluku SIP-a BiH i time omogućio protuzakonito i protuustavno formiranje vlasti u Federaciji BiH, bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. Hrvate zato Inzkova oproštajna poruka ne interesira.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL