Naslovnica Društvo Hrvatska je najbolja turistička destinacija u EU!

Hrvatska je najbolja turistička destinacija u EU!

Ministar financija Zdravko Marić je potvrdio, da je Hrvatska po potrošnji prestigli 2019. Na našoj obali traži se krevet više!

 

….Sve ovo ukazuje na jedan logičan zaključak. Nacionalni stožer civilne zaštite i Vlada Republike Hrvatske, glede donošenja mjera u zaštiti od pandemije učinili su u zadanim okolnostima optimalno sve što je bilo najnužnije za ovako uspješnu turističku sezonu, kao i za….

Srpanj nam je donio 3,7 milijuna turista, a vrijednost izdanih računa je 5,5 posto viša, a  ako se kolovoz nastavi tim tempom, turistička sezona bit će  bolja od svih očekivanja uz realne prognoze od preko osam milijardi eura prihoda od turizma 2021.

Ministar financija Zdravko Marić svakodnevno provjerava izvješće o fiskaliziranim računima pa je sa zadnjim danom srpnja mjeseca imao itekako razloga za zadovoljstvo, jer je  vrijednost svih kupljenih roba i usluga u Hrvatskoj ove godine premašila vrijednost iz sedam mjeseci rekordne, pretkrizne 2019. godine!

Vrijednost svih izdanih računa od početka godine 0,32 posto veća nego 2019. godine. A ako gledamo samo srpanj, onda je vrijednost 5,5 posto veća. U srpnju je i turizam bolji za pet posto nego prije dvije godine, s tim da su smještaj i restorani u plusu, a barovi u minusu – izjavio je

U Hrvatskoj je trenutno oko 1,2 milijuna turista nakon što je naša obala ostala u narančastoj zoni rizika od Covida-19. Cijeli vikend slijevale su rijeke automobila autocestama  na Jadran.  U Splitu, Makarskoj, Primoštenu, Zadru, praktički se teško može naći slobodan krevet u privatnom smještaju, pa Dalmacija tako po popunjenosti sustiže Istru u kojoj je oporavak krenuo još u svibnju i lipnju.

Ministarstvo turizma je izvijestilo da je samo u srpnju Hrvatsku posjetilo 3,7 milijuna turista. Svi planovi su računali s maksimalno 70 posto turista iz 2019. godine. A srpanj je ostvario 80 posto u dolascima i 81 posto u noćenjima kojih je bilo čak 25 milijuna.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je rekla da je čak posljednji tjedan srpnja bio na 90 posto onog iz 2019. Lani smo zbog pogoršanja epidemiološke situacije izgubili veliki broj turista u kolovozu. Ostaje nada da se to neće dogoditi i ove godine jer brojke novo zaraženih zasad ne rastu ni približno kao lani.

Veliki plus za Hrvatsku je što Njemačka iz koje je najveći broj turista u kolovozu , Hrvatsku, ali i sve jadranske županije smatra nisko rizičnim. Po povratku s godišnjeg, Nijemci tako ne moraju u karantenu. U Hrvatskoj je najbolja situacija od cijele mediteranske konkurencije.

Nova pravila Njemačke iznova pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije. Izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije, Hrvatska je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje. Učvrstimo ovu poziciju poštivanjem mjera i cijepljenjem – poručio je jučer ministar zdravstva Vili Beroš

Ako i u kolovozu ostanemo na 80 posto dolazaka i noćenja iz 2019.  to znači da bi prihod od turizma ove godine trebao biti viši od osam milijardi eura. A krizne 2020. godine smo stali na  4,8 milijardi eura.

Ministar Zdravko Marić  glede stanje proračuna i rasta BDP-a  također je zadovoljan. Ali on ipak i u ovoj povoljnoj situaciji ne zaboravlja na nužnost reformi koji bi trebale osigurati učinkovitije trošenje novca iz proračuna.

 Bilo bi sjajno da se trendovi iz srpnja stave i na kolovoz i da sezona potraje što dulje. Ali nije turizam jedini, treba voditi brigu i o drugim djelatnostima. S druge strane, moramo staviti naglasak na rashodnu stranu proračuna. Prihodi su ove godine u redu i oni će dati svoj doprinos, no ključ je na troškovnoj strani – izjavio je ministar  je Marić za medije

Sve ovo ukazuje na jedan logičan zaključak. Nacionalni stožer civilne zaštite i Vlada Republike Hrvatske, glede donošenja mjera u zaštiti od pandemije učinili su zadanim okolnostima optimalno sve što je bilo najnužnije za ovako uspješnu turističku sezonu, kao i za gospodarstvo općenito. I dok zloguki proroci, teoretičari urota i antivakseri politikantski šire klimu nepovjerenja i malodušja, događa se fenomen da našoj Vladi i Stožeru više vjeruju stranci koji hrle na našu prekrasnu obalu nego mi sami. Politički profiteri koji misle da će na korona krizi poentirati i steći simpatije svojih glasača, čini se opet su pogodili „u ništa“. Takvima je najbolji suverenistički odgovor sjajna turistička sezona i velebni Pelješki most koji konačno spaja i objedinjava hrvatski teritorij, jer ovdje se ne radi o populističkim insinuacijama nego o dokazivim matematičkim brojkama.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 

HERCEGOVAČKI PORTAL