Naslovnica Društvo ZAVRŠIO SASTANAK: Stajalište o zamolnici Tužiteljstva BiH tek kada se prouči dokumentacija

ZAVRŠIO SASTANAK: Stajalište o zamolnici Tužiteljstva BiH tek kada se prouči dokumentacija

Stajalište o zamolnici tužiteljstva BiH, u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, donijet će se kada dokumentaciju prouči hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, zaključak je sastanka članova Vlade s ratnim zapovjednicima.

 

“Današnji sastanak protekao je vrlo dobro, riječ je o iskrenom i otvorenom razgovoru u kojemu smo kao Vlada izvijestili ratne zapovjednike o čemu je riječ i čuli smo njihov stav. Dogovorili smo da idući sastanak na ovu temu bude nakon što nam Ministarstvo pravosuđa Vladi podnese odgovarajuće detaljno izvješće”, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

“Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala”, istaknuo je Plenković nakon sastanka s generalima, zapovjednicima i visokim časnicima iz operacije “Bljesak” čije procesuiranje, zbog navodnih zločina, od Hrvatske traži tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Premijer je izvijestio da je hrvatsko ministarstvo pravosuđa 6. kolovoza diplomatskim putem primilo zamolnicu koju je uputilo tužiteljstvo BiH za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije “Bljesak”.

Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije “Bljesak” u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, rekao je premijer.

Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje, pojasnio je.

Ratne zapovjednike, generale, admirale i časnike koji su branili i oslobodili Hrvatsku u “Bljesku” i “Oluji” na današnjem sastanku u Vladi upoznalo se sa sadržajem zamolnice kako bi dobili neposrednu informaciju od hrvatske Vlade i ministra pravosuđa o čemu je riječ.

“Još jednom smo naglasili da ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama. Optužnica nema, one ne postoje”, istaknuo je Plenković.

Tim zahtjevom za ustupanje kaznenoga progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi s ovim predmetom od strane nadležnih tijela u BiH, dodao je.

Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave do u detalje proučiti opsežnu dokumentaciju koja je stigla, prenosi Hina.

Nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama RH u suglasju s BiH institucijama, rekao je Plenković.

Ponovio je da će se štititi hrvatske nacionlne interese, obrambeni i legitimni karakter operacije “Bljesak” i voditi računa o interesima i dignitetu ratnih zapovejdnika HV-a.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL