Naslovnica Promo Hrvatska je šampion turizma na Mediteranu, ali i šire

Hrvatska je šampion turizma na Mediteranu, ali i šire

Hrvatska je šampion turizma na Mediteranu, ali i šire: evo kako stoje naši najveći konkurenti – Španjolska, Grčka, Italija, Turska.

 

Može se reći da je Hrvatska u ovom trenutku turistički prvak Mediterana. Nigdje nema ovakvih gužvi, ama baš nigdje se u susjedstvu očajnički ne traži slobodan smještaj i plaća ga po suho zlato. Toliko se faktora koji rezultiraju uspjehom poklopilo, tako da je ovo što nam se događa na vrhuncu sezone, ipak, na kraju svojevrsno iznenađenje. I to za sve dionike u turizmu: iznajmljivače, hotelijere, ugostitelje, trgovce… ma koliko se sve i na koje načine vabilo goste ove zime i reklamiralo Jadran na tržištima srednje i istočne Europe.

U srpnju smo ostvarili osamdeset jedan posto turističkih noćenja iz rekordne 2019. godine, i da za koji tjedan sve stane, a nije isključeno jer nitko ne zna kojom će se progresijom širiti koronavirus, ne možemo nego biti prezadovoljni ostvarenim. Naime, kolovoz obara sve rekorde, a naše najpopularnije destinacije, poput Rovinja, imaju i bolje turističke brojke nego pretpandemijske i berićetne 2019.!

Prvo i najvažnije, dogodilo nam se izuzetno vruće i suho ljeto. Temperature su nepodnošljive uz more, a kamoli na kontinentu. Ljudi su zbog karantene dugo bili zatvoreni pa su jedva čekali negdje otputovati. Zato su svi pohrlili na najbliže more, a Jadran je to Slovacima, Česima i Mađarima. A ta blizina je u pandemiji vrlo važna, ona ulijeva sigurnost, jer nikad ne znaš hoćeš li morati prekinuti odmor i požuriti kući. I činjenica da je Hrvatska u EU, turistima koje sam spomenuo nešto znači.

Kad su se nabrojenima pridružili Nijemci i Poljaci, Slovenci, sve, dakle, odreda autogosti koji brzo stižu do Hrvatske, i ovo su je ljeto birali nas umjesto odlaska na daleke destinacije, jasno je da oni koji su dalje od Hrvatske – poput južnije Grčke, Malte ili Cipra, imaju nešto slabije turističke brojke.

Da je tomu tako, svjedoče i odlični podaci iz susjedne Crne Gore. Oni u ovom trenutku bilježe  skoro 11 puta više gostiju nego prošle godine, a ako ovo razdoblje usporede s rekordnom 2019. godinom, na razini su od čak 96 posto!

Zato je, velim, nešto dalja Grčka tek na 58 posto turističkih noćenja u odnosu na 2019. godinu, iako je to, s obzirom na požare koji su ih poharali u kolovozu i zaustavili rezervacije, sjajan rezultat. Slično je i u Turskoj koja se nosi s istim nevoljama.

Španjolci, turistička velesila, zbog eksplozije novooboljelih od koronavirusa, imaju čak pedeset posto lošije turističke brojke nego lani! Na ulicama jedne Barcelone nema onog pravog turističkog šušura, ljeto i im je opet “pobjeglo”. Za razliku od Hrvatske, gdje svjedočimo pravoj turističkoj sezoni, španjolska obala nije tako dobro popunjena gostima. Dapače, mnogi su im zbog koronakarte na kojoj su “pocrvenjeli” još na početku sezone, otkazali rezervacije i zakazali smještaj u nas.

Isto se dogodilo i Portugalu čija je Vlada bila prisiljena u pojedinim regijama uvoditi policijski sat i zatvarati ugostiteljske objekte u turističkim regijama.

Susjedi Talijani su do kraja srpnja ostvarili malo manje od pedeset posto noćenja iz 2019. godine. Italija je zemlja koja je lani bila najjače pogođena pandemijom u Europi, pa njihovi turistički radnici, ipak, mogu biti zadovoljni do sada ostvarenim rezultatima.

Od početka godine do kraja srpnja u Hrvatskoj je ostvareno ukupno 7,4 milijuna dolazaka i 44,5 milijuna noćenja. U prvih sedam dana kolovoza ostvareno 981.000 dolazaka i 7,4 milijuna noćenja, odnosno 78 posto dolazaka i 91 posto noćenja ostvarenih u prvom tjednu kolovoza 2019., a tjedan koji je iza nas bilježit će sigurno još bolje brojke. Naprijed, naši!

Sve veći broj fiskaliziranih računa

Ekonomist Ivica Brkljača je rekao da se Hrvatska ima čemu veseliti…

– U Hrvatskoj je prošli mjesec fiskaliziran iznos od 23,5 milijardi kuna, što je rekordni iznos računa – ikad. Bolje čak i od rekordnog kolovoza 2019.

Inače, trgovina na malo iz mjeseca u mjesec obara rekorde, vidjeli smo da je turistička potrošnja u srpnju bila rekordna, a kad tome dodamo da je građevina u ogromnoj ekspanziji kao i da je robni izvoz na najvišim razinama ikad, s velikom dozom sigurnosti možemo reći kako je i ukupna razina ekonomske aktivnosti u RH trenutno na najvišim razinama ikad.

 

 

HERCEGOVAČKI PORTAL